Het Waterliniemuseum weer open

Het Waterliniemuseum weer open

Het Waterliniemuseum is open! Er zijn veel extra's. Zo zijn de 5 meter hoge sluisdeuren te zien, er is een schommelnetwerk, een Kinder Doe Expo en 100 meters. Daarnaast is het museum toegankelijk met in achtneming van 1,5 meter afstand.

Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten is open
b>
Het Waterliniemuseum is weer open Van dinsdag t/m zondag van 10-17.00 uur. Uiteraard hebben wij ook aanpassingen gedaan en volgen wij de richtlijnen van het RIVM en het Museumprotocol. Zo is de virtuele parachutesprong (met VR bril) niet toegankelijk, de maquette op de binnenplaats wordt verbouwd en we houden natuurlijk 1,5 meter afstand Daarnaast zijn er ook extras Zo hangen er kunstwerken, die zijn genspireerd op militaire kleding, in het auditorium en buiten op het terrein zijn gigantische sluisdeuren (5 meter hoog) te zien van een waaiersluis en onderdelen van een hijswerktuig van sluisbalken. Ook kunt u weer rondleidingen boeken Extra voor de kids is de Kinder Doe Expo De Waanzinnige Boomhut, een leuke plek in het fort waar kinderen kunnen spelen en ontdekken Buiten is het heerlijk genieten op een enorm terras of op het schommelnetwerk. Ruimte genoeg om afstand te houden
Het Waterliniemuseum, gevestigd op Fort bij Vechten, is n van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2015 werd dit museum gebouwd, deels ondergronds en achter de oude gebouwen van het fort. Het fort ligt op een unieke plek in het Nederlandse landschap, op de grens van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat maakt dat er veel interessante verhalen te vertellen zijn.
            In een interactieve ontdekkingstocht maak je kennis met de waterlinie; een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten polders die tot kniehoogte onder water worden gezet. Zon modderige waterbarrire was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren. Je kon niet zien wat er onder het wateroppervlak zat Verschillende onderwerpen uit de geschiedenis worden op speelse en moderne manier getoond, wat het leuk maakt voor jong en oud.
Daarnaast is er een expositie over de Romeinen die zich rond het begin van de jaartelling op Fort Fectio hadden gevestigd. De contouren van het castellum van Fectio, ook wel de plint genoemd, zijn in 2016 weer zichtbaar gemaakt en nu met een speciale castellum-rondleiding vanuit het Waterliniemuseum te bezoeken. Fectio is een van de rijkste archeologische vindplaatsen van Romeinse overblijfselen. Veel van deze vondsten zijn tentoongesteld in de plint van het castellum en in de Romeinententoonstelling in het Waterliniemuseum. Van de gehele Romeinse Limes Nederland is in de museumwinkel een kwartet verkrijgbaar.
Deskundige gidsen brengen de geschiedenis tot leven tijdens de dagelijkse rondleidingen over het fort. Deze rondleiding, die ongeveer anderhalf uur duurt, brengt je over het gehele fortterrein en in de diverse oude gebouwen. Bijvoorbeeld naar het Reduit, een fort binnen het fort, dat voor de helft bewoond wordt door vleermuizen. Bij binnenkomst loop je tegen een imposante gietijzeren trap aan, met bovenin een grote katrol waarmee kanonnen omhoog gehesen konden worden.
Meer ontdekken over de rijke geschiedenis van Fort bij Vechten, de Romeinen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie?
Bezoek het Waterliniemuseum:
Achterdijk 12, 3981 HE Bunnik (Utrecht), tel: 030-656 52 85
Open van di t/m zo tussen 10.00 en 17.00 uur. Voor aangepaste openingstijden en meer informatie, kijk op www.waterliniemuseum.nl

Kinderen met VR brillen in Waterliniemuseum Fort bij Vechten.

Maquette van de waterlinie.

Maak kennis met de Nieuwe Hollandse Waterlinie.