1

Museum Bussemakerhuis komt uit de kast


-advertentiepositie-



Museum Bussemakerhuis komt uit de kast

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ter gelegenheid van het Textiel Festival Twente 2021 haalt Museum Bussemaker vanaf 20 januari 2021 alles uit de kast. Het is voor het eerst dat het museum deze kledingcollectie in zijn geheel tentoonstelt. Zo zal o.a. de collectie burgerdracht van vooraanstaande families te zien zijn. Met diversiteit aan stoffen en patronen schetst deze collectie een prachtig sfeerbeeld door de tijd heen. De tentoonstelling is tot en met 25 juni 2021 te bezoeken.
Topstukken vanaf 1780 tot 1950
De tentoonstelling belicht hoe zorgvuldig men in andere eeuwen omging met kleding. Kleding was in die tijd kostbaar en werd zelfs bij testament vermaakt. Het modebeeld veranderde niet ieder seizoen zoals tegenwoordig. Kleding ging generaties lang mee. Eindeloos versteld en steeds weer met liefde uitgelegd en vermaakt.
Kleding draag je, mode is wat mensen mooi vinden
Kleding was functioneel met vele lagen, soms wel vier onderrokken om warm te blijven. Alleen rijke mensen konden zich permitteren om modieuze kleding te dragen. Met uiterst verfijnde stiksels, kleuren en patronen en prachtige stoffen onderscheidden de sociale klassen zich van elkaar. Mode was kostbaar en niet geschikt om in te werken. Hoe mooier de kwaliteit, hoe hoger je maatschappelijke positie.
Bijzondere hoeden, petten en mutsen
Heren droegen afhankelijk van hun status hoge hoeden, bolhoeden en petten. De vrouwen hadden weer hun eigen hoedenstijl. Indrukwekkend zijn de kapothoeden met struisveer en bloemversiering. Hoeden met een verstevigde voorrand met kraalversiering die men over de knipmuts droeg. Meer modisch waren de kiephoed, de strohoed en de pothoed.

Zwart was goed voor trouw en rouw
Tegenwoordig is het bijna ondenkbaar om in het zwart te trouwen. Maar dat was in het verleden wel anders. Zo is er een zwarte japon tentoongesteld die zowel voor trouw als rouw werd gebruikt. Zwart was praktisch. Als je geen diepe beurs had, kon je volgens het gezegde ermee ‘trouwen en rouwen’.

Een prachtig tijdsbeeld door de eeuwen heen
Wat kan de bezoeker zoal verwachten? Indrukwekkend is de japon van lichtblauwe gebrocheerde zijde/linnen uit ca. 1780 met een rokwijdte van maar liefst 383 cm! Bijna kamerbreed. Onder de japon werden paniers gedragen die het accent op de heupen versterkten. De japon heeft ingeweven roosjes van lichtblauwe zijde met een schering van gele zijde en blauw linnen.

Of bekijk de kleurrijke rok met op Sits geïnspireerde bloemmotieven uit het begin van de 19e eeuw, gecombineerd met een jakje met schootje van bontgeweven katoen. De oorspronkelijke Sits werd gemaakt in India en is door de VOC in Nederland ingevoerd.

De hemdrok werd o.a. door wevers gedragen. Kleding gemaakt van kobaltblauwe dubbel geweven baai. Op het voorpand gesloten met twee rijen benen knopen. Ritsen waren er niet. De bijpassende kuitbroek sluit met katoenen banden. Tegenwoordig zouden we dit soort kleding multifunctioneel kunnen noemen, want dit is eigenlijk onderkleding die ook als bovenkleding gedragen wordt.

De tentoonstelling is vanaf 20 januari tot en met 25 juni 2021 te bezoeken. Zeker zijn van een plekje in het weekend? Reserveer online.

 Bezoek www.museumbussemakerhuis.nl

Museum Bussemakerhuis komt uit de kast
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.