IVN Slootjesdagen

IVN Slootjesdagen

Ontdek wie er zonder ijs kan schaatsen en vind de snelste zwemmer van de sloot! Het kan allemaal tijdens de jaarlijkse IVN Slootjesdagen van 11 t/m 13 juni. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen dan samen met hun (groot)ouders waterdiertjes zoeken en allerlei waterproefjes doen. Natuurlijk coronaproof georganiseerd en onder begeleiding van een IVN Natuurgids. Op bijna 100 locaties in Nederland worden activiteiten georganiseerd.

Waterdiertjes zoeken
Gewapend met een schepnet, zoekkaart en loeppot ontdekken kinderen het leven in en om de sloot. Een IVN Natuurgids helpt ze bij het bepalen welke bijzondere diertjes ze hebben gevonden en beschikt over een schat aan leuke weetjes.

Onderzoek zelf de waterkwaliteit
Waterdiertjes zoeken is niet alleen leuk om te doen, tijdens de Slootjesdagen help je ook mee om de waterkwaliteit te onderzoeken met behulp van citizen science. Iedereen kan de waarnemingen vastleggen op het speciale telformulier en invoeren via ivn.nl/slootjesdagen. Je ziet dan gelijk wat de score van jouw sloot is! Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

IVN Slootjesdagen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.