Museumdag Bunker IJmuiden

Museumdag Bunker IJmuiden

Bunkers en attributen, als stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog
Het Bunker Museum IJmuiden ligt verscholen in een hoek van de oorspronkelijke Kust Artillerie positie Heerenduinen. Vanuit deze positie werd de IJmuidense havenmonding verdedigd en daarmee ook de toegang tot de haven van Amsterdam. Het museum bestaat uit 6 grotendeels ondergrondse bunkers. In deze bunkers kijk je je ogen uit naar de enorme collectie die staat opgesteld. Deze varieert van een Duitse veldfles tot een tweepersoons duikboot.

Entreebunker
De entree van het museum vormt het personeelsonderkomen van het type 451b. In deze bunker konden 24 manschappen veilig verblijven tijdens bombardementen. De kassa van het museum is in deze bunker ondergebracht, dus je kunt veilig afrekenen en struinen in de museumwinkel. Ook vind je in deze bunker onze verzetsexpositie. Schrikt dan ook niet wanneer er iemand onder de vloer vandaan komt, maar alleen als het veilig is Want het verzetswerk was in de oorlog niet zonder gevaar.

Expositieruimten
In de expositieruimten tref je onder andere dioramas, vitrines en diverse voorwerpen aan. Er is een reconstructie van een bunker verblijf, met de stapelbedden waar de hier gelegerde Kriegsmarine soldaten zich ten ruste legden. Verder vindt u een fotocollage van hoe het er in de IJmuidense duinen ongeveer 60 jaar geleden uitzag en tal van andere veelal unieke stukken zoals de 4 meter lange Entfernungsmesser (afstandsmeter).

Tarieven museum
Volwassenen: 8,-
Kinderen 4 t/m 12 jaar: 5,-
Kinderen t/m 3 jaar: Gratis
Veteranen en donateurs: Gratis

Reserveren via bunkermuseum.nl en mondkapje verplicht.

Museumdag Bunker IJmuiden

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.