Bezoek Museum Alkmaar '40-'45

Bezoek Museum Alkmaar '40-'45

Ontdek de bunker van Alkmaar van de Atlantikwall op zondag 1 augustus. Bezoek het Museum Alkmaar 45 en leer alles over de geschiedenis De bunker aan de Wilhelminalaan, tegenover het ziekenhuis, is gebouwd in de tweede wereldoorlog. Vanaf begin 1943 was het de uitvalsbasis van Duitse manschappen die telefoonverbindingen moesten herstellen. Daarnaast fungeerde de bunker als knooppunt van Duitse telefoonverbindingen tussen Den Helder-Schagen-Bergen-Schoorl en Haarlem-Amsterdam.

De bunker is in eigendom van de gemeente Alkmaar en wordt als museum worden gexploiteerd door de stichting Alkmaar 40-45 die onder meer samenwerkt met het Regionaal Archief Alkmaar en de stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar.

Bunkerliefhebbers treffen in de bunker een aantal originele collectiestukken aan, zoals de kachel, de stalen deuren, schietluiken en een luchtfiltersysteem. Aan de buitenkant is nog goed te zien hoe de bunker vroeger gecamoufleerd was als woonhuis. Een deel van de bakstenen is nog aanwezig.

Opening
Het museum is van mei tot en met oktober op elke eerste en derde zondag geopend. Ook op de landelijke Bunkerdag in juni en de Open Monumentendag in september, is het museum geopend. De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.

Om het mogelijk te maken het museum te exploiteren wordt bij toegang een kleine financile bijdrage gevraagd. Voor volwassenen is dat 2 euro p.p. (je kunt alleen contant betalen, het liefst gepast). Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Stichting Alkmaar 45 is gevestigd  in de voormalige Duitse communicatiebunker in de Alkmaarder Hout, gelegen aan de Harddraverslaan/Wilhelminalaan 1815 JC Alkmaar (tegenover Wilhelminalaan 10).

Bezoek Museum Alkmaar '40-'45

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.