Open dag

Open dag

Bezoek op zondag 29 augustus de open dag bij Fort aan de Ham in Uitgeest. Het fort is een militair museum geworden met nadruk op de Mobilisatietijd 1914-1918 en wordt vanaf 1995 door vrijwilligers onderhouden en gerestaureerd. #opendag

Op zondag 29 augustus is het fort weer open voor bezoekers tijdens de open dag.

Het fort is in 1903 opgeleverd en tot 1995 in gebruik geweest bij Defensie. Tijdens de mobilisatie is het fort volledig bemand geweest door soldaten. In 1995 is het fort in gebruik genomen door de Stichting fort aan den Ham, een vrijwilligers organisatie. Zonder enige subsidie is een groep vrijwilligers sindsdien bezig om het fort zoveel mogelijk in de oude conditie te brengen.

Een groot aantal ruimtes zijn weer in de originele staat gebracht. De keuken, een slaapzaal, de ruimtes voor officieren en commandant, het ziekenzaaltje en de messroom voor de officieren geven een beeld van het fort in 1914. Het fort aan den Ham is daarom uniek binnen de Stelling. In andere ruimtes zijn wissel-exposities ingericht, zo zien we een maquette en informatie over de Linie van Beverwijk, gedenkborden en informatie over de mobilisatie van 1914 en 1940, een foto-expositie van alle forten van de Stelling van Amsterdam, een expositie over de inzet van Nederlandse militairen in toenmalig Nederlands Indi, een expositie over militaire communicatiemiddelen in het verleden, een kleine expositie over de 2e wereldoorlog, een kleine expositie over de munitie fabriek in Zaandam, een expositie van de scouting die ook werkzaamheden op het fort verrichten. Verder een expositie over de inzet van Nederlandse militairen op vredesmissies, en over de inzet van de Nederlandse marine in de Javazee in 1942.

Het bezoek aan het fort wordt muzikaal ondersteund door leden van het Nederlandse Grammofoon Gezelschap, zij zullen plaatjes draaien uit lang vervlogen tijden.

Entree bijdrage
Het fort vraagt een bijdrage aan bezoekers van het fortmuseum.
Volwassen: 4,50 en kind van 6 t/m 11 jaar: 3,-
Onder 6 jaar en  veteranen (+pas):  gratis entree.

Open dag

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.