1

Boswachterexcursie Exotenbestrijding Brunssummerheide




Boswachterexcursie Exotenbestrijding Brunssummerheide

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Natuurmonumenten voert binnenkort bosbeheer in het noordoostelijke gedeelte van de Brunssummerheide uit. Centraal hierbij staat de best Natuurmonumenten voert binnenkort bosbeheer in het noordoostelijke gedeelte van de Brunssummerheide uit. Centraal hierbij staat de bestrijding van de te weelderig groeiende Amerikaanse Eik, die de inheemse soorten verdringt. Tijdens deze excursie legt de boswachter de aanleiding en de aanpak van deze werkzaamheden uit..

Verantwoord bosbeheer voor de lange termijn

Deze werkzaamheden waarbij de Amerikaanse eik wordt verwijderd maken onderdeel uit van het lange termijn-natuurbeheer zoals afgesproken in de Natuurvisie Brunssummerheide 2016-2033. Onlangs zijn de te verwijderen bomen geselecteerd en met kleurstippen gemarkeerd (het zogenaamde “blessen”).

De Brunssummerheide is een belangrijke schakel in het streven om een grensoverschrijdend 3000 hectare groot Heidenatuurpark te realiseren. Dit natuurgebied is o.a. via twee natuurbruggen verbonden met het Duitse Natura2000-gebied Teverenerheide en met de Schinveldse bossen. Een unieke groene zone vol kansen voor flora en fauna, voor nu èn voor later.

Natuurmonumenten voert een verantwoord bosbeheer uit en dient altijd de natuur op de lange termijn. Zo wordt het kappen van bomen altijd vanuit grondige ecologische toetsingen uitgevoerd en is dat in het belang van een gezonder toekomstbos. Daarbij streven we naar uitbreiding van de soortenrijkdom (biodiversiteit) in het bos maar dienen we ook de veiligheid van de bezoekers.

Meer inheems, minder exoot

In een perceel nabij de Toeristenweg wordt een oppervlakte van 0,5 hectare geheel ontdaan van de Amerikaanse eik. In een latere fase wordt dit perceel weer herplant met inheemse soorten. Verder vindt er een dunning plaats van Amerikaanse eiken in een tweetal percelen nabij het fietspad Grote Heiweg.

In de eerdergenoemde natuurvisie is namelijk vastgelegd dat Natuurmonumenten in 2033 de aanwezigheid van de uitheemse Amerikaanse eik met 60% gereduceerd is. De Amerikaans eik hoort hier van nature niet thuis en valt daarom onder de zogenaamde exoten. Zij bedreigen de groeikansen van de inheemse eiken en dennen. Daarbij is bewezen dat de soortenrijkdom van mossen, insecten en vogels rondom de Amerikaanse eik aanzienlijk minder is dan onder bijvoorbeeld een inlandse eik. 

Op deze manier vormen we deze bossen stap-voor-stap om van exotisch naar inheems. 

De boswachter legt uit

Onze boswachters Frans Reijnen en Guido Franck geven u graag ter plaatse uitleg over deze ingrijpende maatregelen en bieden u de gelegenheid om mee te gaan met deze exclusieve excursie.  Vooraf aanmelden is nodig en er is een beperkt aantal deelname plaatsen. De wandeling van ongeveer 4 kilometer vraagt een behoorlijke wandelconditie en vraagt om goede wandelschoenen. Gebruik kleding die tegen een stootje en mogelijke regenval kan.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl