Rondleiding eendenkooi

Rondleiding eendenkooi

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie.

Ga mee terug in de tijd en ervaar de sfeer van rust en geheimzinnigheid. Op deze zondag heb je de unieke gelegenheid om de eendenkooi van Batenburg te bezoeken onder leiding van de boswachter. Hij neemt je mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan.

Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ruim honderd geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één werkende vangpijp. De eendenkooi in Batenburg is echter nog volledig bedrijfsklaar en in originele staat. Vanwege de noodzakelijke rust is de eendenkooi slechts één keer per maand te bezoeken in de maanden februari t/m juni.

Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

  • Tijd: start om 10.00 uur. Duur: ca. 2 uur.
  • Deelname: 8,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 5,00 euro p.p., donateurs GLK 3,00 euro op vertoon van een geldige donateurspas.
  • Tip van de boswachter: neem een verrekijker mee.
  • Startlocatie: begin toegangsweg naar de eendenkooi (Bergharense straat, Batenburg). Parkeren langs de Bergharense straat.
  • Informatie: Jan Taat, tel. 06-83086024 of Bert Vos, tel. 06-19717255.
  • Reserveren: vooraf online reserveren is noodzakelijk. Dit kan door te klikken op onderstaande button ‘Beschikbaarheid tonen’. Doe dit tijdig want er is een beperkt aantal kaartjes.
Corona: voor deelname aan de activiteiten gelden naast de RIVM richtlijnen ook enkele deelnameregels, zodat iedereen veilig kan genieten van onze activiteiten. Lees de deelnameregels.

Beschikbaarheid tonen

Wilt u gratis of met korting mee met de excursies? Word dan nu donateur.

Rondleiding eendenkooi

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.