1

Nationale Stoomtreindag


-advertentiepositie-



Nationale Stoomtreindag

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Elk jaar op Hemelvaartsdag laten stoomtreinen van zich horen in Nederland. Ook dit jaar galmen op donderdag 26 mei de stoomfluiten weer over de Veluwe. Bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) worden die dag meerdere stoomlocomotieven ingezet voor een intensieve dienstregeling. Tussen Apeldoorn en Beekbergen én tussen Beekbergen en Loenen genieten de reizigers in historische rijtuigen van het afwisselende Veluwse landschap. De in stijl geklede conducteurs komen de kaartjes knippen en voor de dauwtrappers/fietsers gaan fietsen gratis met de trein mee, in een speciale fietsenwagon.

Zien, snuiven en beleven
In Beekbergen gonst het de hele dag van de bedrijvigheid. Daar is het grote stoomdepot met de imposante draaischijf, waar die dag van alles te beleven en te ontdekken is voor de bezoekers.
Van dichtbij is te zien hoe de grote, statige stoomlocomotieven worden gesmeerd of van water worden voorzien. De kolen worden geladen met een ouderwetse hijskraan en er rangeren regelmatig locomotieven.

Ronkende historische diesels
Jong en oud vergaapt zich in het depot in Beekbergen aan de locomotieven die er staan opgesteld. Naast de vele stoomlocomotieven is de VSM ook trots op haar grote collectie historische Nederlandse diesellocomotieven. Veel oude NS-diesellocomotieven zijn door de vrijwilligers van de VSM weer rijvaardig gemaakt en op Hemelvaartsdag zullen enkele van deze ‘trekpaarden’ uit de vorige eeuw een goederentrein vervoeren.

 Bezoek stoomtrein.org

Nationale Stoomtreindag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.