Kinderactiviteit: De geschiedenis van schrijven

Kinderactiviteit: De geschiedenis van schrijven

Wist jij dat mensen vroeger heel anders schreven dan nu? Met mooie krulletters en pennen gemaakt van veren! Op maandag 6 juni leer je bij Het Utrechts Archief alles over de geschiedenis van het schrijven.

900 jaar stadsrechten
Op donderdag 2 juni is het precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg! Om dat te vieren zijn, alléén in het Pinksterweekend, de originele stadsrechten te bewonderen in de Expo van Het Utrechts Archief.

Deze bijzondere oorkonde is dus heel oud, 900 jaar om precies te zijn. Hoewel het een heel mooi stuk is, zijn de sierlijke letter waarmee het geschreven is bijna niet meer te lezen. Schrijven is door de jaren heen nameljik heel wat veranderd. Vroeger schreven mensen letters met sierlijke krullen. Ze gebruikten daarvoor geen gewone pennen, maar veren die ze doopten in potjes met inkt. En ze schreven niet op papier, maar op dierenhuid!

Zelf aan de slag
Op maandag 6 juni leer je bij Het Utrechts Archief alles over de geschiedenis van het schrijven. Probeer zelf een echte schrijfveer of griffel-met-leitje uit en schrijf jouw naam in de mooiste historische letters. Test of jij kunt lezen wat mensen vroeger schreven en probeer de originele bronnen te vertalen aan de hand van het prachtige historische alfabet. Na afloop kun je de Expo bezoeken en je nieuwe vaardigheden uittesten op de echte stadsrechten van Utrecht!

Ben je helemaal uitgeschreven? Dan krijg je van ons een echte Letterdiploma mee, geïllustreerd door illustrator Bianca van Loon.

Kinderactiviteit: De geschiedenis van schrijven

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.