Internationale kunsttentoonstelling 'Glas?'

Internationale kunsttentoonstelling 'Glas?'

'De Betoverende Tuin 2022' is een internationale kunsttentoonstelling in een gestructureerde, natuurlijke landschapstuin met veel water en contrasten. Het ligt op de taalgrens tussen Jodoigne, Hoegaarden en Tienen, halverwege tussen Brussel en Liège en op het 'RAVEL'-fietspad dat Tienen, Hoegaarden, Jodoigne en Namur verbindt.

In 2022 verwelkomen we ook kunstenaars uit Burkina Faso, Filipijnen, Singapore, … Een vijftigtal beeldhouwers nemen deel. U ziet sculpturen in glas, hout, brons, keramiek, metaal, recuperatie materiaal en steen.

In dit jaar van het glas nemen nieuwe bekende glaskunstenaars deel. We vermelden slechts:
• Annemarie van Uden (NL): combineert kleuren in ragfijne structuren, zowel abstract als figuratief.
• B. Jane Cowie (Singapore): inspireerde zich op de ‘onkruiden’ in ‘De Betoverende Tuin’ om prachtige, twee meter hoge glassculpturen met lichtornamenten te creëren die zowel geschikt zijn voor privé-tuinen als in stedelijke landschappen, zoals in Singapore.
• Marc Hadermann (BE) liet een vijftigtal klokjes in glas en keramiek de bomen ingroeien.
• Maurice La Rooy (NL, BE) inspireerde zich op het einde van de lockdown en het leven met twee totaal verschillende series ‘Als de lente komt’ en ‘MoMonto-Mori’, maar beide reeksen zijn buitengewoon uitmuntend in technisch, esthetisch en artistiek opzicht

Glaskunst komt maar volledig tot zijn recht in dialoog met kunstwerken in andere materialen. Veel kunstwerken maken ook gebruik van recuperatiematerialen, zoals de werken van:
• Abou Sidibé (BF) vertelt met gerecupereerde houten huishoudvoorwerpen en decoratieve objecten in brons,
• Adje Martens (NL), enkel de oppervlakte van zijn tuin belemmert zijn verbeelding,
• France Van Hemelrijck (BE), van trouwjurken naar elegante vogels opgebouwd uit landbouwwerktuigen,
• Ludo Giels en Lut De Baere (BE), van een gezonken en geëxplodeerd binnenschip naar een wonderlijke wereld vol eigenzinnige figuren.

Het wordt dus voor de negende keer een eclectische tentoonstelling.

De helft van de bezoekers komt om van de tuin te genieten, die veel verschillende facetten heeft, zoals vijvers, beekjes, weilanden, bossen, de 'Geheime Tuin', een labyrint, terrassen, rozenhagen en veel banken met uitzicht op het Brabantse Haspengouwse landschap. U zult hier geen exotische planten aantreffen, maar wel een rijke verscheidenheid aan inheemse, spontaan gegroeide wilde planten (wilde orchideeën in overvloed). Niet voor niets wordt het omschreven als een landschapstuin, gestructureerd, natuurlijk, rijk aan water en contrasten.

De combinatie van een bezoek aan 'De Betoverde Tuin' met de troeven van het Brabantse Haspengouw, Hoegaarden en Jodoigne zal een aangename verrassing zijn.

De buren vragen aan de bezoekers om de grote parkeerplaats te gebruiken. Die is gelegen op 400 m van de tentoonstelling, langs de Ravel, een aangename korte wandeling in de schaduw van de bomen (adres parking: Rue Saint-Marie 1, 1370 Saint-Jean-Geest). Om wachtrijen op zondagen tussen 14 en 18 uur te vermijden raden we u aan om te reserveren (de-betoverende-tuin.info/Reservatie).

Internationale kunsttentoonstelling 'Glas?'

Art Sanctuary & Danny Beinsberger

Internationale kunsttentoonstelling 'Glas?'

Art Sanctuary & Hendrike Huijsmans

Internationale kunsttentoonstelling 'Glas?'

Art Sanctuary & Lei Hannen

Internationale kunsttentoonstelling 'Glas?'

Art Sanctauary & Raph Janssen