Cuypershuis - Tentoonstelling 'De Golvende Lijn'
Cuypershuis - Tentoonstelling 'De Golvende Lijn'

Voor de tentoonstelling De Golvende Lijn vond kunstenaar Christie van der Haak inspiratie in de versierende ontwerpstijl en vloeiende handtekeningen van architect Pierre Cuypers. Kenmerkend voor het werk van Cuypers zijn een neogotische bouwstijl en uitgesproken ornamenten die hij binnen en buiten toepaste op zijn uit baksteen opgetrokken gebouwen. Wereldberoemde bouwwerken, waaronder het Rijksmuseum, maakte hij op deze manier tot totaalkunstwerken. Van der Haak laat toeschouwers van haar werk ervaren wat motieven, kleuren en lijnen doen met een ruimte. Haar intuïtief ontworpen caleidoscopische dessins vullen de gehele ruimte, van vloer tot plafond, inclusief interieurobjecten en kunstvoorwerpen.

Christie van der Haak
Al in haar vroege werk zijn zichzelf herhalende figuren een belangrijk onderdeel voor kunstenaar Christie van der Haak (Den Haag, 1950). In haar eerste schilderijen maken deze nog onderdeel uit de voorstelling, hierna verdwijnt het figuratieve aspect uit beeld en blijven patronen over. Van der Haak ontwerpt stoffen, wand- en vloerkleden en wandvullend behang. De dessins in haar ontwerpen ontstaan gevoelsmatig. Vanuit losse schetsen ontstaan indrukwekkende motieven waarmee zij een interieurobject of ruimte meer betekenis geeft. Eerder was haar werk te zien in Kunstmuseum Den Haag, Stedelijk Museum Kampen en museum Helmond.

Over Cuypershuis
Cuypershuis vertelt het verhaal van architect en vormgever Pierre Cuypers (1827 - 1921). Met zijn herkenbare neogotische stijl drukte de architect een stempel op de negentiende eeuwse architectuur en had hij grote invloed op de architecturale horizon in Nederland. Wereldberoemde bouwwerken van zijn hand zijn onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam en Jachthuis Sint Hubertus in Hoenderloo. Naast imposante bouwwerken ontwierp Cuypers complete interieurs, van wandschilderingen tot meubels. Al deze objecten en ornamenten werden gemaakt in zijn eigen ateliers. Het Cuypershuis is gevestigd in Cuypers zelfontworpen woonhuis en atelier in Roermond. Na een renovatie in 2011 werd het museum heropend als Cuypershuis.

Cuypershuis - Tentoonstelling 'De Golvende Lijn'
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.