1

IDFA by Night




IDFA by Night

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Nu de zomer echt doorbreekt, start traditiegetrouw het seizoen van de openluchtfilmvertoningen. IDFA is enorm blij om dit jaar eindelijk weer een prachtig IDFA by Night programma te kunnen presenteren, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Niets is immers fijner dan op een zwoele zomeravond onder de sterrenhemel naar de mooiste documentaires te kijken.

Speciaal hiervoor hebben de IDFA programmeurs zeven festivalhoogtepunten van de afgelopen editie uitgezocht die je een blik geven op alle uithoeken van de wereld: jonge queers in Georgië, opgeschoten tieners in Venetië, de Ecuadoriaanse transgender Vicky, en de gevolgen van de wereldwijde 'gig economy'. En dit is nog maar een greep uit het totale programma. Hieronder vind je het complete overzicht.

Film: Beirut: Eye of the Storm

Vier progressieve vrouwen leggen in oktober 2019 de opstand in Beiroet vast: journalist Hanine, de Iraakse cameravrouw Lujain en de zussen Noel en Michelle, twee artiesten die met hun vaak ironische liedjes een van de stemmen vormen van hun generatie. Er heerst een gevoel van hoop, van verandering. Een paar maanden later is de stad in lockdown vanwege de coronacrisis en lijkt al het optimisme vervlogen.

In dit niet-chronologische verslag van een tumultueuze periode in de Libanese geschiedenis, dat heen en weer springt tussen opstand en lockdown, videobellen de vrouwen met regisseur Mai Masri en met elkaar. Ze geven hun visie op de gebeurtenissen en plaatsen die in historisch perspectief, maar bieden ook een inkijkje in hun persoonlijke levens.

De genadeklap van de explosie in de haven van Beiroet, slechts tien maanden na de opstand, moet dan nog komen. Lukt het de jonge vrouwen om vast te houden aan hun droom van een nieuw Libanon?

 Bezoek www.idfa.nl

IDFA by Night
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.