De eeuw van Juliana




De eeuw van Juliana

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, presenteert De Nieuwe Kerk Amsterdam een tentoonstelling over Juliana en haar bijzondere koningschap. De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen is een meerstemmige biografie over een geliefde koningin. De generatie die haar persoonlijk heeft meegemaakt ontmoet een generatie voor wie zij vooral een historisch figuur is. Het meerstemmige perspectief overschrijdt ruim drie generaties, van veelvuldig wereldkampioen kunstrijdster Sjoukje Dijkstra (1942) tot presentatrice Emma Wortelboer (1996). Sahil Amar Aïssa, Martijn Akkerman, Noraly Beyer, Claudia de Breij,

In de tentoonstelling wordt een veelbewogen eeuw gespiegeld aan de persoonlijkheid en idealen van Juliana. De vorstin wordt vaak getypeerd als ‘vorstin naast de rode loper’, eigenzinnig en wars van protocol. Geliefd om haar eenvoud en menselijkheid. Maar zij was ook staatshoofd in een eeuw die werd getekend door ongekende tegenslagen én spectaculaire voorspoed. De tentoonstelling geeft context en beoogt een compleet en ook persoonlijk beeld te geven van deze opmerkelijke koningin. De eeuw van Juliana is te zien voor het publiek vanaf 15 oktober tot en met 10 april 2023.

In een spectaculaire paleissetting reizen bezoekers naar de koninklijke wereld van Juliana en langs belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis. Ruim vierhonderd objecten worden gepresenteerd: persoonlijke bezittingen, beeldende kunst, historische documenten en fotografie, bekende avondjaponnen, bijzondere filmfragmenten, koninklijk servies en meer. Variërend van gouden geschenken uit voormalig Nederlands-Indië, haar iconische inhuldigingsjurk, kleurrijke angisa’s (hoofdoeken) uit Suriname, de typerende Juliana-brillen, kinderkleding en speelgoed tot een compleet gedekte tafel in de setting van een glamorous staatsbanket en de Rolls Royce met monogram van de vorstin.

 Bezoek www.nieuwekerk.nl

De eeuw van Juliana
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.