Historisch Museum Den Briel
Historisch Museum Den Briel

Bezoek Historisch Museum Den Briel, ht museum over de Tachtigjarige Oorlog in de vestingstad Brielle. Bewonder o.a. de nieuwe maquette met audiovisuele presentaties van historische gebeurtenissen en gebouwen. #brielle #museum Beleef de Tachtigjarige Oorlog

In Brielle begon het...

In Brielle werd Nederland geboren. Op 1 april 1572 wonnen de watergeuzen met de inname van Brielle hun eerste slag op de Spanjaarden. Dit had een domino-effect als gevolg: diverse Hollandse steden voelden zich gesterkt in hun strijd tegen de Spaanse overheerser. Brielle was de eersteling der vrijheid (Libertatis Primitiae) en Alva verloor zijn bril.

In het museum is van alles te zien, te horen en te ervaren over die Tachtigjarige oorlog: hoe zat het ook al weer met Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits (luister naar hun dienaren), of de Vrede van Mnster in 1648? Wie was Alva en wat was zijn Inquisitie? Wat betekende ketter in die tijd ook al weer?
En hoe vieren de Briellenaren elk jaar weer ?

Maquette Vesting Brielle
Bewonder De Maquette Vesting Brielle in de hal van het museum, deze heeft audiovisuele presentaties van historische gebeurtenissen en gebouwen. Van de vele highlights van Brielle binnen de vesting zijn er tien gekozen en hier zijn filmpjes met audio ondersteuning van gemaakt.

Een paar voorbeelden van de highlights zijn: de Sint-Catharijnekerk, een van de Bastions, het Merulaweeshuis, het arsenaal en natuurlijk de Bedevaartskerk. Deze laatste ligt weliswaar niet binnen de vesting, maar is historisch van zon groot belang, dat deze niet mag ontbreken.

Op een touchscreen kiezen de bezoekers voor een bepaald gebouw en vervolgens speelt er een film af op een 75 inch beeldscherm. Met de 8 luisterhoorns rondom de Maquette kan men de ingesproken tekst volgen. Met 2 zogenaamde movingheads worden mooie lichteffecten gerealiseerd rondom het gekozen gebouw.

Toegangsprijzen
Vanaf 18 jaar: 7,50
Kinderen 4 t/m 17 jaar: 2,50
Kinderen t/m 3 jaar: Gratis

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur
Zondag: 13.00-17.00 uur
Maandag: Gesloten

Adres & contact
Historisch Museum Den Briel
Markt 1
3231 AH Brielle
0181-475475

Bezoek Brielle en omgeving
De historische vestingstad Brielle kent vele historische gebouwen. De stad heeft met haar 371 rijksmonumenten en 43 gemeentelijke monumenten de meeste monumenten per inwoner van Nederland (samen met Harlingen). Denk bijvoorbeeld aan de Sint-Catharijnekerk uit de 13de eeuw met haar imposante toren, het Asyl voor Zeelieden, het Poortwachtershuis, het Arsenaal of de karakteristieke vestingwerken.

In de directe omgeving van de stad vindt u water en polders. Ook de bossen, duinen en het strand zijn niet ver weg. De vestingstad Hellevoetsluis en de vele karakteristieke dorpen in de streek zijn zeker ook een bezoek waard.

Historisch Museum Den Briel
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.