1

Rondje Pampus zwemevenement


-advertentiepositie-



Rondje Pampus zwemevenement

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Rondje Pampus wordt jaarlijks georganiseerd om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur in het IJsselmeergebied. De 12e editie van Rondje Pampus vindt plaats op zaterdag 29 juli 2023. Inschrijven voor deze editie kan vanaf eind maart. Rondje Pampus is een uniek zwemevenement dat jaarlijks georganiseerd wordt om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur in het IJsselmeergebied. Zwemmen in open water rond Forteiland Pampus is spectaculair voor zowel recreatie- als wedstrijdzwemmers. Een sportieve uitdaging terwijl je geniet van de weidsheid om je heen, van wind, golven en water. Want natuur beleef je in het water

Deelnemers aan Rondje Pampus leveren met een deel van het inschrijfgeld een bijdrage aan een goed natuurdoel. Zo werd vorig jaar meegeholpen aan het herstel van de Friese vogelringstations in de Makkumer Sdwaard.

Elk jaar zwemmen de deelnemers van Rondje Pampus voor een goed natuurdoel onder het motto: Natuur beleef je in het water Het IJsselmeergebied is het grootste zoetwatermeer van West-Europa en het is een echt vogelgebied. Het ligt namelijk op de trekroute van vele vogels. In het IJsselmeergebied vinden ze genoeg ruimte om uit te rusten en te eten.

Natuurlijk willen we weten of de aantallen en soorten trekvogels veranderen door de jaren heen, en waardoor dat mogelijk komt. Daarom is het ringen van deze vogels belangrijk.

Het goede doel dat Rondje Pampus in 2022 heeft ondersteund is het herstel van Friese vogelringstations. Een groot deel van de miljoenen trekvogels die langs de kusten van Nederland vliegen, passeert de Friese IJsselmeerkust. Op deze belangrijke trekroute bevinden zich twee vogelringstations (VRS). In de hutten worden trekvogels voorzien van een ring en geregistreerd, en worden ringen uitgelezen.

De ringershutten zijn dringend toe aan onderhoud. Een deel van het Rondje Pampus inschrijfgeld wordt gedoneerd om de hut op de Makkumer Sdwaard grondig op te knappen en het vlonderpad naar de hut op de Mokkebank te vernieuwen.
De vogelhutten op de Makkumer Sdwaard en Mokkebank zijn projecten van it Fryske Gea. It Fryske Gea is partner van Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk. De coalitie zet zich in voor een vitaal en gezond IJsselmeergebied.

Rondje Pampus vindt plaats op en rond het unieke Forteiland Pampus. Pampus (officieel Fort aan het Pampus) is een forteiland in het deel van het IJmeer dat behoort tot de gemeente Gooise Meren. Het kunstmatig eiland werd in 1887 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam om de vaargeul Pampus te verdedigen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee.

Verzonken in het eiland ligt het enorme Fort aan het Pampus. Ooit gebouwd om de toegang naar Amsterdam via het IJ te verdedigen, nu een verlaten rune. Het fort staat op 4.000 heipalen van 11 meter lang en de bebouwing is een combinatie van beton en gemetselde bakstenen. Het fort heeft een ovale vorm en het hoofdgebouw telt twee verdiepingen.

De naam Pampus is verbonden aan 400 jaar geschiedenis. Van onneembare ondiepte uit de 17e eeuw, waar schepen voor Pampus lagen, naar boegbeeld van de 19e -eeuwse Stelling van Amsterdam, tot 21e eeuws UNESCO werelderfgoed

 

 Bezoek stichtingrondjepampus.nl

Rondje Pampus zwemevenement
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.