1

Openstelling op zondag




Openstelling op zondag

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In Fort aan den Ham zit een militair museum, gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers. In het grotendeels gereconstrueerde fort lijkt alsof je 100 jaar terug in de tijd gaat. Bezoek de open dag op zondag 28 mei #fortaandenham

Ga 100 jaar terug in de tijd, tijdens een rondleiding in het militaire museum op Fort aan den Ham. Sinds de jaren negentig zetten vrijwilligers zich in om het fort weer in originele staat terug te brengen. Grote delen van de gebouwen zijn opgeknapt en voorzien van authentieke spullen, zodat je als bezoeker kan zien hoe het leven er op een fort vroeger uitzag. Het fort is van april t/m oktober op woensdag en op elke laatste zondag van de maand open. Het fort wordt ook vaak opgenomen in toertochten voor fietsers als start, finish of stempelpost zoals de Ronde van de Stelling van Amsterdam.

Bij het fort is de genieloods nog aanwezig. In 2019 is deze helemaal gerenoveerd door Stadsherstel. De genieloods wordt gebruikt door een kunstenaarscollectief dat er werkt en onderneemt.
 
Historie
Fort aan den Ham zat niet in het oorspronkelijke ontwerp van de Stelling van Amsterdam van 1880. Dat veranderde na de aanleg van de spoorlijn tussen Amsterdam en Alkmaar. De lijn liep tussen Uitgeest en Krommenie op een talud tussen Fort bij Veldhuis en Fort bij Krommenie-
dijk. Een extra fort was nodig om te voorkomen dat de vijand via de spoordijk alsnog door kon stoten. In 1903 was Fort aan den Ham klaar. Het fort is wat kleiner en bood plaats aan 171 soldaten en onderofficieren, 4 officieren en een  commandant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de aanloop van de Tweede Wereldoorlog is het fort in bedrijf geweest.

Entree prijzen
Volwassenen 4,50 euro
Jeugd van 6 t/m 11 jaar 3,00 euro
Kinderen onder 6 jaar (onder begeleiding) gratis entree
Veteranen (+pas) gratis entree

Adres
Fort aan Den Ham
Busch en Dam 13
1911 MS Uitgeest

 Bezoek www.fortaandenham.nl

Openstelling op zondag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.