Open Monumentendag: Het Bossche Kruithuis




Open Monumentendag: Het Bossche Kruithuis

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Kruithuis aan de Citadellaan in s-Hertogenbosch is een bijzonder gebouw uit de zeventiende eeuw. Dit rijksmonument is het laatste nog bestaande Kruithuis uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in ons land. Het Kruithuis is een zeshoekig gebouw, gemaakt van baksteen en natuursteen. De buitenmuren van het gebouw zijn wel 1 meter dik. Er was slechts n toegangspoort, en wel aan de kant van de stadswallen, dus van de stad af. Het dak van het gebouw heeft een lichte constructie. Bij een eventuele ontploffing zou de druk daardoor omhoog gaan en van de stad af.

Het Kruithuis wordt op dit moment gerestaureerd en in opdracht van de gemeente Den Bosch en Kring Vrienden Den Bosch herbestemd tot vesting- en watermuseum.
Het is op Open Monumentendag te bezichtigen; er wordt een veilige route over de bouwplaats ingericht zodat persoonlijke beschermingsmiddelen zoals schoenen en bouwhelm niet nodig zijn.

De nieuwe functie van Vesting- en Watermuseum houdt het culturele erfgoed levend en beleef je straks verschillende verhalen. Verhalen over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van s-Hertogenbosch in 1629. En ook het verhaal hoe de Bosschenaren vier eeuwen lang het water hebben ingezet om zich te verdedigen tegen de vijand.

Het Kruithuis wordt tegelijk ook het bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea. Het museum is straks een toeristische trekpleister, gelegen tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa. En een mooie toevoeging aan de verdere ontwikkeling van het Zuid-Willemspark. De verwachting is dat het museum in het najaar van 2023 zal openen en straks zon 30.000 bezoekers per jaar gaat trekken.

Adres
Citadellaan 7, 's-Hertogenbosch

Openingstijden
za 9 sep. 09:00 - 13:00

foto: Marc Bolsius

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Open Monumentendag: Het Bossche Kruithuis
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.