Open Monumentendag 2023 - Ir. D.F. Woudagemaal


-advertentiepositie-



Open Monumentendag 2023 - Ir. D.F. Woudagemaal

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water, het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhemina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen.

Het imposante bakstenen gebouw is strak en sober van karakter, helemaal volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School. De taken van het stoomgemaal in Lemmer werden in 1966 overgenomen door het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Toch speelt het monumentale Woudagemaal in bijzondere gevallen nog steeds een cruciale rol. Bij extreem hoogwater wordt het oude stoomgemaal ingezet om zo snel mogelijk het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het stoomgemaal en bezoekerscentrum zijn met wisselende openingstijden het gehele jaar open voor publiek. Alleen tijdens Open Monumentendag heb je de kans om geheel kosteloos het verhaal en het belang van het gemaal te ontdekken. Deskundige gidsen begeleiden je tijdens de rondleidingen en nemen je mee op een reis door de tijd. Ze delen verhalen over de techniek, de machinisten, stokers, filtermannen en tremmers en de cruciale rol die het Woudagmaal heeft gespeeld in het beschermen van ons land tijdens overstromingen.

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Open Monumentendag 2023 - Ir. D.F. Woudagemaal
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.