Expositie Anselm Kiefer in Voorlinden




Expositie Anselm Kiefer in Voorlinden

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer (1945) uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. Zijn werk is een lust voor het oog en prikkelt het brein. Hij denkt groots, werkt op monumentale schaal met ongebruikelijke materialen en deinst er niet voor terug om de ongemakkelijke vragen van het leven te stellen. Tijdens zijn solotentoonstelling bij Voorlinden – te zien van 14 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024 – kun je zijn intrigerende schilderijen, sculpturen, kunstenaarsboeken en installaties zien. Een groot aantal daarvan is nooit eerder vertoond!

Anselm Kiefer is altijd op zoek naar nieuwe inzichten en betekenissen. En dat zie je duidelijk terug in zijn gelaagde werk. Daarin verweeft hij Germaanse mythologie, geschiedenis, poëzie, literatuur en filosofie. Hij gebruikt daarbij traditionele en onconventionele materialen, zoals goud, olieverf, stro en lood. Kiefer stelt zijn werken bloot aan de elementen, steekt ze in brand, voegt levensgrote objecten toe of beitelt eerder aangebrachte lagen weg. Zo creëert hij ware symfonieën vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken. Want een kunstwerk is voor hem eigenlijk nooit klaar.

Recent werk
Voorlinden heeft de tentoonstelling in nauwe samenwerking met de kunstenaar zelf gemaakt. De focus daarbij ligt op zijn werk uit de afgelopen vijftien jaar, waaronder een aantal schilderijen waaraan Kiefer afgelopen zomer nog heeft gewerkt – en waarvoor hij bladzijden uit eigen dagboeken heeft gebruikt. Dwaal in Voorlinden door zijn grootse landschappen, langs sculpturen met meerdere betekenissen en voorbij installaties vol symboliek. Je kunt titels, geciteerde teksten, technieken en materialen analyseren in een poging de poëtische raadsels van Anselm Kiefer op te lossen of gewoonweg dwalen door de wereld die de kunstenaar aan je voorlegt.

Let op: de tentoonstelling van Anselm Kiefer is groot en kostbaar. Daarom geldt tijdens de tentoonstellingsperiode een toeslag van 2,50 euro op alle reguliere toegangsprijzen, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar.

 Bezoek www.voorlinden.nl

Expositie Anselm Kiefer in Voorlinden
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.