Grand Départ Rotterdam: Tour de France Femmes




Grand Départ Rotterdam: Tour de France Femmes

’s Werelds belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen - de Tour de France Femmes - gaat voor het eerst van start in het buitenland en is twee dagen in Nederland voor drie etappes: op 12 augustus Rotterdam-Den Haag en op 13 augustus Dordrecht-Rotterdam en een individuele tijdrit in Rotterdam.

De Grand Départ in Nederland is een dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Parijs. Het is een samenwerking tussen de steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht, die er gezamenlijk een voor iedereen toegankelijk evenement van willen maken dat mensen enthousiast maakt voor de fiets en aanzet tot bewegen.

Eerste etappe, Rotterdam-Den Haag (138 km)
De basis van de route is vandaag onthuld tijdens de presentatie in het Palais des Congrès in Parijs. De Grand Départ vindt op maandag 12 augustus plaats in Rotterdam, pal naast het Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark. De openingsetappe gaat over een afstand van 138 kilometer en eindigt na passages door Voorne-Putten en het Westland met een grote ronde in Den Haag. De streep is getrokken in Kijkduin, aan de voet van de duinen en het strand.

Tweede etappe, Dordrecht-Rotterdam (73 km)
Op dinsdag 13 augustus staan er twee ritten op het programma. In de ochtend eerst de tweede etappe over een afstand van 73 kilometer van Dordrecht naar Rotterdam, via de molens van Kinderdijk, de Alblasserwaard en de zuidelijke rand van Rotterdam. De start is op het Energieplein in Dordrecht, de finish op de Boompjes in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug.

Derde etappe, individuele tijdrit Rotterdam (6 km)
De Erasmusbrug is ook het middelpunt van de derde etappe, een individuele tijdrit over 6 kilometer die in de middag wordt gereden. Een razendsnel parcours dwars door de stad, startend bij de Erasmusbrug, over de Coolsingel en het Hofplein, met onderweg de Erasmusbrug en Willemsbrug en de finish opnieuw op de Boompjes.

Stadsprogramma op 11 augustus
Het Nederlandse Tourfeest barst al het weekend voor de Grand Départ los met een uitgebreid stadsprogramma in Rotterdam op zondag 11 augustus. Er zijn toertochten en bezoekers kunnen zelf over het Tourparcours fietsen. Ook Den Haag, Dordrecht en de doorkomstgemeenten pakken in aanloop naar het evenement uit met een randprogramma in het teken van de fiets.

 Bezoek letourfemmes-rotterdam.nl

Foto: © A.S.O./Charly Lopez
Foto: © A.S.O./Charly Lopez