BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort




BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort

BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort

De tentoonstelling BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort is van 8 maart t/m 30 juni te zien in Zandvoorts Museum. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het verborgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is bedoeld om meer inzicht te verschaffen en de gebeurtenissen historisch te duiden. De bouw en functie van de bunkers vormen de basis van de tentoonstelling. De tentoonstelling begint in het heden. Met het betreden van elke ruimte wordt het verborgen verleden van Zandvoort onthuld.

Gratis entree op zaterdag 20 en zondag 21 april 2024
Speciaal vanwege het Weekend van het Verdedigingserfgoed is toegang in dit weekend gratis (normaal 6,50 per persoon).

Heden
Zandvoort heeft de meeste bunkers in Nederland. Verstopt onder het zand, vormen ze de heuvels van de Zandvoortse duinen. De bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall. Ze werden gebouwd langs de westkust van Europe als verdedigingslinie tegen de geallieerden. Tegenwoordig worden enkele bunkers gebruikt als schuilplaats voor vleermuizen. In Kostverlorenpark werden manschappen bunkers omgebouwd tot vakantiewoningen. Het terrein met dertig vakantiewoningen is een oase van rust, waar flora en fauna een toevluchtsoord hebben gevonden.

Verleden
Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Vijf dagen later kwamen de bezetters vanaf Haarlem Zandvoort in. Het doel was om een beschermingslinie aan te leggen tegen de geallieerden. Hiervoor moesten 8.020 Zandvoorters evacueren. Daarna werd er begonnen met de sloop van alle woningen en hotels aan de boulevard en de achterliggende straten. Het opblazen van de Joodse Synagoge in 1940 was het begin van de lijdensweg voor de Joodse inwoners van Zandvoort. Ze werden door tal van verboden in hun bewegingsvrijheid beperkt. Twee jaar later moesten 153 Joodse gezinnen naar Amsterdam vertrekken. Slechts 21 personen overleefden deze periode. In de duinen en aan het strand werden zon 800 bunkers gebouwd door lokale aannemers. Zandvoort werd afgesloten van de buitenwereld met prikkeldraad, anti-tankmuren en mijnenvelden.

Bunkers
In de tentoonstelling zien we verschillende type bunkers en de functie ervan. Denk aan een manschappen bunker, een uitkijk bunker en een keuken bunker. Er vonden luchtgevechten plaats boven Zandvoort en in de duinen. Met behulp van 3D animaties worden deze realistisch in beeld gebracht.

Documentaire
In de documentaire Het verborgen verleden zien we de oorlogsgeschiedenis van Zandvoort. Met behulp van ooggetuigen en uniek beeldmateriaal wordt het verhaal verteld. De opkomst van de NSB, de bezetting, de Jodenvervolging en de komst van Duitse-, Brits-Indische en Georgische soldaten in Zandvoort.

Exposities
De fotografen Dik Bol, Walter Sans en Koen van der Lee verzorgen gerelateerde foto exposities.
Dik Bol maakte in de jaren 70 luchtfotos van Zandvoort met behulp van een vlieger. Walter Sans brengt met Bse Orte plekken in beeld die in de Tweede Wereldoorlog in het geheim werden gebouwd. Koen van der Lee laat fotos zien van bunkers onder de grond.

Locatie
Zandvoorts Museum
Swalustraat 1
2042 KA Zandvoort

Openingstijden
woensdag t/m zondag: 11:00-17:00 uur

Prijzen regulier toegang Museum

  • Jeugd tot 18 jaar: Gratis
  • Volwassenen: 6.50
  • Museumkaart: Vrije toegang
  • Vriendenloterij 3.25
  • Zandvoort Pas: Vrije toegang
  • Haarlem Pas: Vrije toegang
  • Stadspas: Vrije toegang
  • ICOM: Vrije toegang
  • Rondleiding museum, volwassenen* 8,00
  • Rondleiding museum, museumkaart* 4,00
    *= alleen op aanvraag

 Bezoek zandvoortsmuseum.nl

Foto geüpload door gebruiker.
Foto geüpload door gebruiker.