Noodbestuurderspost s-Gravenzande




Noodbestuurderspost s-Gravenzande

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Noodbestuurderspost s-Gravenzande

Goed verborgen onder het Sportlokaal Oude Land bevindt zich nog een bijzondere bunker uit de Koude Oorlog. Deze Noodbestuurderspost uit de jaren 60 is lange tijd een groot geheim geweest. Mocht de Bom vallen, dan zou deze bunker maximaal n a twee weken onderdak bieden aan de burgermeester, enkele ambtenaren, de politie, brandweer en GGD.

Het doel van de Noodbestuurderspost was het dagelijks bestuur van de gemeente voortzetten. Hierbij stond de Noodbestuurderspost in contact met de Bescherming Bevolking en andere posten in het land. De daadwerkelijke hulpverlening werd aangestuurd door de Bescherming Bevolking.

De bunker is door de jaren heen door diverse partijen gebruikt zoals de EHBO en is nog voorzien van een bijna volledig werkende technische ruimte. Er zijn nog meerdere originele items aanwezig, zoals een telefooncentrale en een zandfilterinstallatie.
De bunker in s-Gravenzande is op 20 en 21 april 2024 geopend van 10:00 tot 16:00 uur. De entree is gratis en enthousiaste vrijwilligers zullen toelichting geven. De bunker is helaas niet rolstoelvriendelijk
De locatie bevindt zich aan de Oudelandstraat 27 te s-Gravenzande, onder het Sportlokaal Oude Land.

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 16:00
Zondag 21 april 2024: 10:00 tot 16:00

Kosten
Entree is gratis

Locatie
Noodbestuurderspost s-Gravenzande
Oudelandstraat 27
2691 CC s-Gravenzande

 Bezoek forten.nl

Noodbestuurderspost s-Gravenzande
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.