1

Speeltuin Scheldekwartier | BZB Bunker




Speeltuin Scheldekwartier | BZB Bunker

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Speeltuin Scheldekwartier | BZB Bunker

Tijdens de Koude Oorlog, rond 1965, werd op het terrein van de speeltuin een bunker gebouwd als onderdeel van de Bedrijfs Zelfbescherming (BZB) van de Zeeuwse Gasmaatschappij (ZEGAM). De ZEGAM, gevestigd aan de Paardenstraat, zag zich genoodzaakt deze bunker te construeren om haar personeel te beschermen. Als een cruciaal onderdeel van de vitale infrastructuur, vergelijkbaar met instanties als de PZEM en Rijkswaterstaat, was het noodzakelijk dat de ZEGAM voorzorgsmaatregelen nam om haar werknemers te beschermen.

De bunker diende als een operationele hub van waaruit de ZEGAM in tijden van oorlog of crisis het lokale gasnet kon repareren en beheren. Naast de bunker bevonden zich garages met voertuigen en reparatiemateriaal, wat de continuteit van de dienstverlening waarborgde. Deze strategische locatie en faciliteiten waren van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de ZEGAM haar taken kon blijven uitvoeren, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden.

Gewoonlijk is de bunker niet toegankelijk voor publiek, dus dit is een unieke kans om een blik te werpen. Vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud zullen een toelichting geven op de details in deze bunker.

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 10:00 tot 17:00

Entree
Voor bunker bezoekers gratis. Voor kinderen speeltuin tarief.

Locatie
Speeltuin Scheldekwartier met BZB Bunker op terrein
Paardenstraat 68
4381 AJ Vlissingen

 Bezoek speeltuinscheldekwartier.nl

Speeltuin Scheldekwartier | BZB Bunker
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.