1

Atoomschuilkelder Oss




Atoomschuilkelder Oss

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Atoomschuilkelder Oss

Toen in 1982 het appartementencomplex tussen de Molenstraat en het Jurgensplein werd gebouwd, werd de parkeerkelder zo geconstrueerd dat deze ook dienst kon doen als schuilgelegenheid. In de Osse volksmond de atoomschuilkelder. Ook kon hij voor vredesrampen worden gebruikt. In die tijd waren de protestmarsen tegen kernbewapening en acties in Dodewaard bijna aan de orde van de dag. Hetzelfde tumult ontstond in Oss in 1981 toen besloten werd de aangepaste kelder te laten bouwen.

De politieke partijen SP, D-66 en de PvdA, toen oppositiepartijen in de raad, vonden het een knieval voor de atoomlobby. Ondanks alle protesten kwam de schuilkelder er toch. De schuilkelder biedt aan 3800 personen plaats.

Ofschoon het nooit is uitgeprobeerd, wordt dit aantal in twijfel getrokken. Oss telde toen 40.000 inwoners. Volgens Jan Marijnissen van de SP was de deur niet om mensen te beschermen maar 36.000 Ossenaren buiten te houden. Toen bij de opening in 1986 aan burgemeester Van Veldhuizen werd gevraagd wie er in zou mogen was het antwoord: Die het eerst komt, het eerst maalt!. De brandweer zet de deur open, maar het is nooit besloten wie hem dicht zou doen. Ook over de bevoorrading was de burgemeester duidelijk: De supermarkt (de toenmalige Edah) ligt erboven, dus dat moet geen probleem zijn. Het uiteindelijke doel was om met de overheidssubsidie de bouw van de parkeergarage te bekostigen.

Dit is ondertussen al weer lang geleden en de tijden zijn ook veranderd. Zeker in 1989, door de val van de muur, de koude oorlog was niet meer zo koud. Wij waren niet meer bang voor de Russen. Nu met de oorlog in de Oekrane hebben we weer een andere kijk op de Russen. Vooral onze kijk op de vierde president van de Russische Federatie, Vladimir Poetin.

In 1991 werd diverse apparatuur en, de lig- zit combinaties, in de mottenballen gezet. Als het nodig mocht zijn, kon de kelder in een korte tijd weer bruikbaar worden gemaakt. De hele inventaris; de wasruimte om de radioactiviteit af te spoelen; de toilet- en doucheruimte; de lig- zit combinaties; de technische installatie; alles is nog aanwezig.

In 2000 hebben Gerrit Eijsvogels en Jan Ulijn het idee geopperd om de schuilkelder voor publiek open te stellen. Dat is uiteindelijk in 2006 gelukt. Bij het Maaslandgilde kunnen sindsdien bezichtigingen van de kelder worden aangevraagd. Nu met de oorlog in de Oekrane, en de dreiging van Poetin met kernwapens, zijn er meer mensen dan ooit tijdens een bezichtiging.

Dank zij de inspanningen van Maaslandgilde stadsgids Arno van Orsouw heeft de kelder in 2020 de status van gemeentemonument gekregen. Het adres van de schuilgelegenheid is: Heschepad 47, 5341 GS, Oss. De schuilgelegenheid is gelegen aan de parkeerplaats Jurgensplein.

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zaterdag 20 april 2024: 13:00 tot 16:00
Zondag 21 april 2024: gesloten

Kosten
Entree is gratis

Locatie
Atoomschuilkelder Oss
Heschepad 47
5341 GS Oss

Parkeergelegenheid: Jurgensplein Oss tegenover de schuilkelder

 Bezoek www.omroepbrabant.nl

Atoomschuilkelder Oss
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.