1

Bunkercomplex Park Overvoorde




Bunkercomplex Park Overvoorde

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bunkercomplex Park Overvoorde

Het Museum Bescherming Bevolking-Bunkercomplex Overvoorde in Rijswijk is met recht een unieke locatie. Zowel sporen uit de tweede wereldoorlog als uit de koude oorlog zijn op dit unieke terrein aanwezig. Verscholen in een van de best bewaard gebleven buitenplaatsen in Nederland, Buitenplaats Overvoorde in Rijswijk. In een zijtuin van het park vestigde de Duitse bezetter in 1940 een geheime radio-afluisterpost. De speciaal voor dit doeleinde gebouwde bunker (met muren en dak van maar liefst 2.50m dik) is na de oorlog in gebruik genomen door de Bescherming Bevolking als eerste commandopost voor deze kring. In 1969 is de toen nieuw atoombunker in gebruik genomen en werd de Duitse bunker voor enkele jaren noodzetel voor het stadsbestuur van Den Haag. De atoombunker van de BB is in originele staat, een ware tijdscapsule. Het is alsof de manschappen de commandopost ieder moment weer kunnen bemannen. Niet voor niets maakte de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de vergelijking met de War-Rooms van Winston Churchill.

Natuurlijk is deze bunker de kers op de taart tijdens de rondleidingen, maar er is nog veel meer te zien. Zoals een kleine expositie over het ontstaan en verloop van de Cuba crisis, of de zeer fraaie originele anti-kernwapen affiches in het ontvangstgebouw van het museum.

Tijdens onze opening op zondag 21 april zullen er tevens militaire voertuigen uit de koude oorlog te bezichtigen zijn. Zoals originele voertuigen uit de DDR. Maar ook het Nederlandse leger zal aanwezig zijn uit de Dienstplicht Koude Oorlog periode.
Kortom, een bezoek meer dan waard!

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog
Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog streeft naar een diversiteit aan locaties/ objecten door heel Nederland. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024.

In verband met het 75 jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie)/NATO (North Atlantic Treaty Organization) bestaan ziet stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Openingstijden
Zondag de 21 april geopend voor publiek van 09:45 tot 17:00
Laatste rondleiding start om 15:40 uur.

Entreeprijzen
Volwassenen (vanaf 13 jaar): 8,00
Veteranen op vertoon van pas: 6,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar): 5,00
Kinderen (0-3 jaar): gratis
Nieuw! Gezinsticket; 2 volwassenen (vanaf 13 jaar) en 2 kinderen (5 t/m 12 jaar) voor maar 22,50.

Adres & Route
Museum Bescherming Bevolking Rijswijk / Bunkercomplex Park Overvoorde
Van Vredenburchweg 176a
2285 SE Rijswijk
(aanrijden via de Schaapweg)

 Bezoek www.museumbeschermingbevolking.nl

Bunkercomplex Park Overvoorde
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.