Stage Beauty




Stage Beauty

Een actuele back-stage tragi-komedie over een historische “drama queen”.
Engeland, 1661. Theater is door de Puriteinen 18 jaar lang verboden geweest. Daarvoor, in Shakespeares tijd, werden vrouwenrollen gespeeld door jonge mannen. Edward Kynaston is zo’n acteur die zich ondergronds heeft bekwaamd in het spelen van vrouwenrollen.
Koning Charles II staat theater weer toe en in korte tijd bereikt Kynaston de top: hij wordt een legende. Maar de koning geeft kort daarna ook vrouwen toestemming om actrice te worden. Kynastons kleedster Maria, die hem bewondert en verliefd op hem is, grijpt haar kans en wordt de eerste actrice op het Engelse toneel. Maar kan zij wel acteren? Korte tijd later wordt het mannen zelfs verboden om nog vrouwen te spelen en maken we Kynastons neergang mee.

Stage Beauty is een historisch stuk, maar vrij recent geschreven (in 1999 door Jeffrey Hatcher en in 2004 verfilmd) maar nu actueler dan ooit, omdat het over gender gaat – Kynastons spelen van vrouwen beïnvloedt zijn identiteit, zoals alle performance van voorgeschreven en gerepeteerde genderrollen dat doet. Ook de koning en zijn maîtresse experimenteren met genderrollen. De “male gaze” wordt – misschien wel voor het eerst - in twijfel getrokken. Daarnaast is homofobie is een belangrijk thema: Kynaston is homoseksueel en daar stond in die tijd de doodstraf op. De geheime liefde tussen Kynaston en de hertog van Buckingham brengt ze in levensgevaar. Homohaat is een van de oorzaken van Kynastons val. Ten derde is het stuk een studie van en een debat over acteren: Maria is ongeschoold en haar enige wapen als actrice is haar authenticiteit: ze IS een vrouw. Waar Kynastons spel steunt op vorm, schoonheid en verfijning, speelt zij van binnenuit: een “method-actrice” avant la lettre. In een knetterende repetitie en een letterlijk bedwelmende slotscène botsen Maria en Kynaston, en proberen ze uit te vinden hoe ze willen spelen en wie ze nu echt zijn.

In onze voorstelling worden, geheel in overeenstemming met het thema, mannenrollen door vrouwen gespeeld en andersom.

 Bezoek toverlei.nl

Fotograaf: Evert Jan Westera
Fotograaf: Evert Jan Westera