GIGA - Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik
GIGA - Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De tentoonstelling bestaat uit een compilatie van videowerken, waaronder Redpilled, Public Enlightenment en het meest recente werk, Bereitschaft (‘bereidwilligheid’ of ‘paraatheid’). Ieder videowerk biedt een nadere kijk op de gevaarlijke ondertoon van cynische humor, de fascinatie voor en ‘verantwoording’ van geweld, en de enorme invloed van populaire meme-figuren zoals Wojak en GigaChad. Het werk Bereitschaft analyseert hedendaagse Tiktok-trends die rigoureuze fysieke routines propaganderen en oproepen tot de terugkeer naar een gedateerd mannelijkheidsideaal. De titel van de tentoonstelling, GIGA, is ontleend aan het populaire gebruik van het woord op sociale media en verwijst naar grootsheid en het afdwingen van respect.

Met de tentoonstelling GIGA wil Foam niet alleen de complexiteit van beeldvorming op sociale media illustreren, maar ook een bijdrage leveren aan de algehele mediawijsheid van de gebruikers door meer bewustwording te creëren over de beelden waaraan we voorbij scrollen of actief delen, en hoe radicale propaganda zodoende langzaamaan gemeengoed wordt in het publieke debat.

Jakob Ganslmeier (geb.1990, München) is een fotograaf en beeldend kunstenaar gevestigd in Nederland. Hij heeft een masterdiploma in 'Photography & Society’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag, NL). In zijn werk richt hij zich op het ontmantelen van de visuele representatie van radicale ideologieën en het bieden van tegenverhalen via een participatieve artistieke benadering.

Ana Zibelnik (geb. 1995, Ljubljana) is een beeldend kunstenaar en fotograaf gevestigd in Den Haag, Nederland. Ze heeft een masterdiploma in ‘Film & Photographic Studies’ van de Universiteit Leiden. Haar werk draait om de thema's van de ecologische crisis, klimaatangst en de sociale implicaties daarvan. Sinds 2022 werken Ganslmeier en Zibelnik samen als kunstenaarsduo.

 Bezoek www.foam.org

GIGA - Jakob Ganslmeier en Ana Zibelnik
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.