Expositie "Het Geheim van de Meester"




Expositie "Het Geheim van de Meester"

Voor het tv-programma ‘Het Geheim van de Meester’, gemaakt in samenwerking van AVROTROS en IDTV, gingen topexperts de uitdaging aan: het reconstrueren van uiteenlopende Nederlandse en buitenlandse kunstwerken. Museum Slager toont welke geheimen achter de meesterwerken schuilen aan de hand van 26 reconstructies uit de tv-serie.

Onderzoek en techniek
Het team van experts werkte vanuit een modern meesteratelier met geavanceerde apparatuur om de meesterwerken tot leven te brengen. Ze verbrandden een koeienschedel om tot precies de kleur beenderzwart te komen die Rembrandt gebruikte. Het juweel op Vermeers meisje met de parel was geen parel maar wat was het wel?

Kunstschilders Lisa Wiersma en Charlotte Caspers maakten zich de stijl en techniek van Rembrandt en Vermeer eigen evenals die van Schoonhoven. Het expertteam bestaat uit restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Joris Dik en materiaalhistoricus Thijs Hagendijk.

Reis door de kunstgeschiedenis
De worsteling met de materie resulteerde in reconstructies die vrijwel niet van de originele kunstwerken te onderscheiden zijn. Een bezoek aan de expositie in Museum Slager is als een ontdekkingsreis door de kunstgeschiedenis, waarbij veel te genieten en te ontdekken valt. Naast de eerder genoemde kunstenaars zijn reconstructies te zien van werken van onder anderen van Gogh, Jheronimus Bosch, Breitner, Frans Hals, Monet, van Eyck, Rubens, Turner en Sluijters.

Ontdekking te zien in museum Slager
Uniek en voor de eerste keer te zien in Nederland is de reconstructie van ‘Stilleven met akkerbloemen en rozen’ van Vincent van Gogh. Lange tijd was er twijfel over de echtheid, maar…het was echt! Onder de vrolijke bloemen zat een geheim verborgen: een schildering van twee worstelaars! Nu in Museum Slager te zien!

 Bezoek museumslager.com