Expositie ‘Going out’ door Fenna Koot & Emmie Liebregts




Expositie ‘Going out’ door Fenna Koot & Emmie Liebregts

In de expositie ‘Going out’ in de vitrines van het Centraal Station in Breda verkennen Fenna Koot en Emmie Liebregts de relatie tussen architectuur, therapie en creativiteit, geïnspireerd op Vincent van Gogh’s verblijf in een psychiatrische kliniek. Hun sculpturen en video’s belichten de hedendaagse omstandigheden van de kliniek in Saint-Rémy de Provence (Zuid-Frankrijk) en de rol van artistieke processen als therapie, na een recente reis naar het historische terrein.

Fenna is gefascineerd door de manier waarop architecturale ruimtes sociale structuren beïnvloeden en Emmie richt zich meer op het fysieke en wat er intern gebeurt. De gemeenschappelijke interesse bevindt zich in het onderzoeken van de mentale en fysieke ruimte en hoe deze dagelijks in elkaar verstrengeld raken.

Tijdens Van Gogh Artist in Residence in Zundert (2023), namen de twee beeldend kunstenaars enkele dagelijkse routines van Vincent van Gogh over, gebaseerd op zijn verblijf in het psychiatrische klooster Saint-Paul-de-Mausole in Saint Rémy de Provence (1889/1890). In april 2024 reisde het kunstenaarsduo zelf af naar Saint Rémy de Provence, waar ze ter plekke onderzoek deden naar de huidige omstandigheden van de kliniek in het oude klooster. Net als in de tijd van Van Gogh maken artistieke processen daar deel uit van de therapie.

In Zuid-Frankrijk namen de Fenna en Emmie deel aan (kunst)therapieën en gaven zelf ook workshops aan de cliënten. Ze verkennen het leven in en rond de kliniek waar Van Gogh ooit verbleef door ontmoetingen en gesprekken, door lange wandelingen in de omgeving en door kunst te maken. De uitkomsten van hun bezigheden en bevindingen zijn te zien in sculpturen en videowerken.

 Bezoek kop.nu

Expositie ‘Going out’ door Fenna Koot & Emmie Liebregts
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.