Ambachten Festival
Ambachten Festival

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni staat het Zuiderzeemuseum bol van de ambachten tijdens het Ambachten Festival. Stap in de schoenen van één van de ambachtslieden en steek de handen uit de mouwen. Doe mee met de verschillende workshops van de smid, mandenmaker of visroker en bekijk demonstraties op verschillende plekken in het buitenmuseum.

Rond de voormalige Zuiderzee was de zeilmaker onmisbaar. Loop binnen bij de zeilmakerij en leer steken, spitsen en takelen; drie elementen die van belang zijn voor het vervaardigen van zeilen. In de Marker haven wordt getaand, een techniek waarmee vissers hun netten, zeilen en touwen conserveren. Sla een touw bij de touwslager en leg hiermee een speciale knoop of ga langs bij de visrokerij. Daar leer je de basis voor het roken van makreel en naderhand geniet je natuurlijk van je eigen gerookte visje.
Weet jij hoe een houten vaatje tot stand komt en de ronding – ook wel buik genoemd – ontstaat? Ontdek het in de kuiperij, waar de kuiper je meeneemt in het proces van een stuk hout naar een vaatje.

Op het schelpenplein staat het ambacht smeden centraal. De hoefsmid beslaat een paard en kinderen kunnen zelf aan de slag in het Smeed lab. Kijk van tevoren de kunst af tijdens een demonstratie van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden. Ook het Hoornse Kaasdragersgilde komt langs en geeft een levendige demonstratie van dit oude ambacht.

In de Schilderwerkplaats worden oude schildertechnieken gedemonstreerd door de meesterschilders van het Schildersmuseum. Zij vertellen je graag meer over hun vak, ervaring en kennis van verschillende technieken.

 Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl