Monumentenweekend op Fort Sabina

Monumentenweekend op Fort Sabina


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Monumentenweekend op Fort Sabina

Voor de genieters van historie, natuur en cultuur:

Fort Sabina mag je niet missen als het belangrijkste en grootste onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Hier gaan historie, 12 hectare natuur en Brabantse gastvrijheid hand in hand. Tegenwoordig is het fort voorzien van alle gemakken met behoud van het ruwe uiterlijk dat dit monument zo authentiek maakt.

Kunstweek op het fort

Tijdens en voorafgaand aan de Open Monumentendagen zal er een kunstweek georganiseerd worden op het fort. Lezingen, cursussen, exposities en nog veel meer.

Ook dit jaar doet Fort Sabina weer mee aan de Kunst & Monumenten Route Moerdijk. Voor nadere bijzonderheden << Klik hier >>

En voor de historie liefhebbers:

Fort Sabina is in 1810-1811 in opdracht van Napoleon aangelegd in de Sabina-Henricapolder ter bescherming van de scheepvaart op Volkerak en Hellegat.

Het werd tot 1913 De Ruyter genoemd en ging als gevolg van de Vestingwet van 1874 fungeren als verdediging tegen vijandelijke vlooteenheden op het Volkerak en het bestrijken van een versperring met schoktorpedos. Het maakte daarbij deel uit van de Stelling van het Volkerak en het Hollandsch Diep. In 1879-1883 werd het geheel gewijzigd en uitgebreid. Het kreeg toen zijn huidige vorm met Ambachtelijk-Traditionele elementen. Ten noorden bevindt zich een VAARTUIGENLOODS. Tot het complex behoort een in 1885 gebouwde INUNDATIESLUIS. In 1890-1891 werd een waarnemingspost gebouwd. In 1924 werd het werk opgeheven als vestingwerk. In 1953 liep het fort schade op bij de watersnoodramp. De gracht is sindsdien versmald, de brug vervangen door een dam. De vernielde bewakerswoning is door een nieuwe vervangen. Deze valt buiten de bescherming.

Een vijfhoekige vorm

Het was oorspronkelijk een vijfhoekige gesloten redoute met een verdedigbare toren en een stenen wachthuis. Thans is het een fort van onregelmatige vijfhoekige vorm met drie enkelvoudige en een dubbele caponnire. Ten noorden bevindt zich een Artillerieloods. Nabij het fort bevindt zich de in 1884 gebouwde inundatiesluis.

Cultuurhistorische waarde

Het complex van fort Sabina-Henrica is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkelingen van de landsverdediging en de krijgskunst in de negentiende eeuw en de plaats die het innam als schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de gecompliceerde bouwgeschiedenis en het gebruik van traditionele baksteenbouw en de voor die tijd moderne betontechniek. Het heeft ensemblewaarden wegens de relatie tussen fort, magazijn en het omliggende open poldergebied. Het is relatief gaaf bewaard gebleven.

Bron: Rijksdienst voor het culturele erfgoed

Locatie

Fortweg 1
Heijningen

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Monumentenweekend op Fort Sabina
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.