Gevangenpoort, Verborgen Vesting & Ravelijn

Gevangenpoort, Verborgen Vesting & Ravelijn


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gevangenpoort, Verborgen Vesting & Ravelijn

Gevangenpoort Onze Lieve Vrouwe- of Gevangenpoort, het enige bouwwerk dat van veertiende en vijftiende-eeuwse ommuring van de stad is overgebleven, bestaat aan de buitenzijde (westzijde) uit twee ronde torens, geheel met Lede- en Gobertangesteen bekleed, die door een weergang verbonden zijn. Gezien het materiaal zijn deze gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw of later. De torens hebben koepelgewelven onder de begane grond en op de verdieping. In het begin van de zestiende eeuw werd het poortgebouw aan de stadszijde (oost-zijde) verlengd met een aanbouw in baksteen met speklagen, afgesloten door een trapgevel tussen arkeltorentjes. Boven de doorgang is een tongewelf met een gleuf voor een valhek. Op de verdieping bevindt zich een vijftiende-eeuwse natuurstenen schouw met geprofileerde wangen. De verdiepingen werden van ouds gebruikt als wachtlokaal en gevangenissen.Afbraak is voorkomen door de eerste monumentenbeschermer Victor de Stuers. Gerestaureerd in 1932 en 1954.

Tijdens Open Monumentendagen is de Gevangenpoort gratis te bezichtigen op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

www.gevangenpoortboz.nl
www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl

Ravelijn
Het Ravelijn op den Zoom is het laatste restant van de vestingwerken door Menno van Coehoorn ontworpen, daterend uit 1702. Het Ravelijn bestaat uit een door een brede gracht omgeven eiland, dat zelf met aarden wallen en gedeeltelijk met stenen muren is omringd. Daarin bevinden zich kijk- en schietspleten en drie kanonskelders. Het Ravelijn is een van de weinige overgebleven onderdelen van het uitgebreide vestingstelsel dat tot eind vorige eeuw rond de stad lag. De vesting was zo ingenieus ontworpen dat men ervan uitging dat die niet ingenomen kon worden en daarom de bijnaam La Pucelle (De Maagd) kreeg. In 1747 werd deze stevige maagd desondanks toch door Franse troepen ingenomen. Indien de poort geopend is, kunt u de binnenplaats van deze fortificatie bezoeken.

Omschrijving: Behorend tot het verdedigingsstelsel van Menno van Coehoorn uit 1698-1702. Bewaard met omgrachting, gerestaureerd in 1932. Ommuurd en voorzien van gekazematteerde orillons. In de linkerflank de kanonkelder met daarachter gelegen kazemat, in de rechterflank de galerij voor het afgeven van museketvuur met de verschillende kanalen waardoor gevuurd kan worden.

Verborgen Vesting
De verborgen vesting niet langer verborgen
De bezoeker wordt mee teruggenomen naar het verleden. Wat is een vesting en waarom was Bergen op Zoom zon roemruchte vesting die bijna onneembaar was? Wat gebeurt er binnen een vesting en waarom ging het mis in 1747?

Op zaterdag 9 september n op zondag 10 september verzorgt Stichting In den Scherminckel bijzonder Archeologietours in de Verborgen Vesting. Tijdens deze unieke Archeologietours vertelt de archeologievrijwilliger van Stichting In den Scherminckel over de opgraving en het tot stand komen van de Verborgen Vesting, maar ook over andere al dan niet opgegraven vestingwerken in Bergen op Zoom. Van te voren aanmelden voor deze activiteit is verplicht. De Archeolgietours starten in het Archeologisch Depot. Wassenaarstraat 61 (200m van de Verborgen Vesting)

Onder de nieuwbouwwoningen van het huizencomplex Hof van Asselbergs zijn enkele restanten van de versterkte verdedigingswerken van Bergen op Zoom naar ontwerp van vestingbouwkundige Menno van Coehoorn toegankelijk gebleven. Deze ondergronds te bezichtigen delen roepen een verhaal op van galerijen, gangen en mijnkamers. Lopend en trap-afdalend door de vestingkelder vertellen onder andere drie grote bioscoopschermen het indrukwekkende en soms hartverscheurende verhaal. De Verborgen Vesting: onvindbaar en het geeft pas zijn publiek geheim prijs als je er bent geweest.

In 2017 stuitte men bij de bouw van Hof van Asselbergs op deze unieke ondergrondse archeologische vondst. Diverse overleggen met Stadlander (eigenaar van Hof van Asselbergs), de Nederlandse Bouwunie en de gemeente Bergen op Zoom maakten dat uiteindelijk de vestingkelder onderdeel is van een nieuwbouwproject dat in 2019 werd opgeleverd. Het voor Bergen op Zoom unieke vestingrelict uit een bouwperiode van begin 1700 laat bijzondere details zien zoals de traptoren, een ondergronds gangenstelsel en een fougasse (kruitbunker).

De verborgen vesting is bedacht en ontworpen en uitgevoerd en mede mogelijk gemaakt door vele partijen waaronder Studio Marco Vermeulen, Stadsgidsen Bergen op ZooM, NBU, Provincie Noord-Brabant (ZWL), Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurfonds en de gemeente Bergen op Zoom.

Let op:
De Verborgen Vesting is alleen via een trap toegankelijk en daardoor helaas niet goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Locaties:

Gevangenpoort
Lievevrouwestraat 62
Bergen op Zoom

Ravelijn
Korneel Slootmanslaan 5
Bergen op Zoom

Verborgen Vesting
Zuid-Oostsingel NB tour begint in Wassenaarstraat 61 ! 39a
Bergen op Zoom

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Gevangenpoort, Verborgen Vesting & Ravelijn
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.