Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden




Ontdek in Draden van ons Nederlandse slavernijverleden de verborgen verhalen van het Nederlandse slavernijverleden en help mee aan de creatie van een indrukwekkend, 35 meter lang wandkleed. Onder leiding van kunstenaar Richard Kofi, die het wandkleed heeft ontworpen dat het Gelderse slavernijverleden verbeeldt, kun je in Museum Arnhem en Rozet werken aan het deel van het kleed dat het slavernijverleden van Arnhem weergeeft.

Het project 'Draden van ons Nederlands slavernijverleden' is een initiatief dat zich richt op het onderzoeken en in kaart brengen van de sporen die de Nederlandse slavernijgeschiedenis heeft achtergelaten in de samenleving. Het project benadrukt hoe het slavernijverleden verweven is met verschillende aspecten van de Nederlandse cultuur, economie en politiek, en probeert de vaak vergeten of onderbelichte verhalen te herstellen. In elke Nederlandse provincie wordt een 35 meter lang wandkleed gemaakt dat verhalen die verbonden zijn aan het slavernijverleden in die provincie verbeeldt.

Richard Kofi (Wageningen, 1988) is een beeldend kunstenaar en curator die de onlosmakelijke verbondenheid tussen verleden, heden en toekomst onderzoekt. Met interdisciplinaire onderzoeksmethodes, tekeningen, schilderijen en podcasting herneemt en herinterpreteert hij geschiedenissen om een dieper begrip te creëren van de verweven verhalen van de Black Atlantic. Zijn werk is geïnspireerd door het concept Astro-Blackness, waarbij Zwart bewustzijn wordt onderzocht in relatie tot natuur, kosmos, mythologie, technologie en wetenschap.

Museum Arnhem vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan het koloniale en slavernijverleden van Gelderland en van Arnhem in het bijzonder. Het museum huist in een koloniaal gebouw en de collectie is ooit begonnen met prenten die in voormalig Nederlands-Indië zijn gemaakt door een Arnhemse officier van het Nederlandse leger.

Van het totale ontwerp dat Richard Kofi maakte voor het wandkleed van Gelderland, zal in Museum Arnhem gewerkt worden aan het deel van het wandkleed waarop specifieke aspecten van het slavernijverleden van de stad Arnhem zijn verbeeld.

 Bezoek museumarnhem.nl

Asis Rafiki in de beeldentuin. Foto: DagjeWeg.NL
Asis Rafiki in de beeldentuin. Foto: DagjeWeg.NL
Bewonder de gloednieuwe vleugel van het museum. Foto: DagjeWeg.NL
Bewonder de gloednieuwe vleugel van het museum. Foto: DagjeWeg.NL