Wat gebeurt er eigenlijk allemaal met je eten vóórdat het op je bord ligt? Wie maakt het, hoe groeit het en wat komt daar allemaal bij kijken? Op zaterdag 28 juni duiken we samen op speelse wijze in de wondere wereld van graan. Tijdens de open boerderij dag van biodynamische boerderij De Zonneboog en Zonnespelt krijg je een uniek kijkje achter de schermen: van bodem tot bord. Op de pop-up braderie van de Polder Parade proef je van lokale lekkernijen, ontmoet je makers en ga je zelf aan de slag. Kneden, proeven, denken en doen.
De Polder Parade brengt voedsel uit Flevoland naar de plek waar het hoort: in de publieke ruimte! Met ‘Keten met Eten’ trekken we de provincie door om jou kennis te laten maken met het voedsel wat in je eigen achtertuin groeit. Van graan tot groente, van boer tot bord – met proeverijen, workshops en ontmoetingen ontdek je spelenderwijs waar je eten vandaan komt en wat er allemaal aan voorafgaat, vóórdat het op je bord ligt. Deze editie staat op het menu: GRAAN.
Wij nodigen je uit om op de plek waar het graan groeit, tussen de akkers van boerderij De Zonneboog en de graanschuur van Zonnespelt in Lelystad, samen met ons meer te leren over graan.
Waarom graan?
🌾 Graan is één van de zes belangrijkste gewassen die de wereldbevolking voedt.
🌾 In Nederland belandt lokaal graan meestal niet op ons bord, maar als veevoer in de stal.
🌾 De meeste boeren verdienen geen boterham met het telen van graan. Dat moet toch anders kunnen?
🌾 Het telen van verschillende graanrassen bij kan dragen aan biodiversiteit en een gezonder bodemleven.
🌾 We gemiddeld 4 tot 6 keer iets met graan eten. Een kans om lokaal graan meer waarde te geven!
Wat je kan verwachten?
Op zaterdag 28 juni wordt het boeren erf omgetoverd tot een levendige pop-up braderie. Struin langs de kraampjes op de markt, ga mee met de boer op een tour over de boerderij, doe mee aan een smaakvolle of juist creatieve workshop en sluit de dag gezellig af, met ons aan tafel. Bekijk hieronder het gehele programma.
VAN 11:00 TOT 15:00 UUR MARKT
Op de markt proef je van lokale lekkernijen en ontmoet je makers en boeren die smaakvolle verhalen, producten en ideeën met je delen. Dit is de plek waar je meer te weten komt over de keten achter je eten en lokale graan producten kan kopen.
VAN 11:00 TOT 15:00 UUR TOUR DE BOER
Wat doet een boer eigelijk? Hoe groeit graan en en wat hebben kippen en koeien daarmee te maken? Tijdens de Tour de Boer ontdek je hoe biodynamische boerderij De Zonneboog samen werkt mét de natuur. Loop samen met boeren Martijn, Monique of één van hun kinderen over het erf en ontdek hoe hier gewerkt wordt aan gezond voedsel én een gezonde aarde. Of neem een kijkje in de graanschuur van Zonnespelt en ontdek hoe Rogier lokale en biologische granen verwerkt.
VAN 12:00 TOT 14:30 UUR WORKSHOPS
Zin om zelf aan de slag te gaan? Op de markt kan je een aantal verrassende workshops volgen. Vlecht je eigen kunstwerk van stro, leer hoe je met een paar simpele stappen thuis brood bakt, ontdek het geheim achter luchtige enjera, of maak pasta van Zonnespelt granen. Koop een workshop ticket en volg de 3 kook workshops van elk 30 minuten of één lange stro vlecht workshop.
VAN 15:00 TOT 16:30 UUR SAMEN AAN TAFEL
Wat is er nou leuker dan deze dag af te sluiten door samen aan tafel te schuiven? Zodra de markt ten einde loopt, toveren we het plein om tot een pop-up restaurant. Alles wat tijdens de workshops is gemaakt en overblijft op de markt, zetten we samen op tafel voor een lichte maaltijd. De ideale manier om te delen wat je vandaag hebt gezien, geproefd en misschien wel hebt geleerd over graan.