Het onderwerp tijdreizen prikkelt al eeuwenlang de verbeelding van mensen uit alle lagen van de bevolking. Het is daarom ook gemakkelijk te begrijpen waarom dit onderwerp uitgebreid is onderzocht door mensen uit de natuurkunde en filosofie. Kunstenaars zijn niet immuun voor de aantrekkingskracht van het idee om door de tijd te reizen en die aantrekkingskracht heeft geleid tot de creatie van verwante films, literatuur en andere vormen van podiumkunsten en beeldende kunst die de fascinerende mogelijkheden onderzoeken om jezelf van het ene punt in de tijd naar het andere te verplaatsen. In fictie wordt tijdreizen meestal bereikt met behulp van een hypothetisch apparaat dat bekend staat als een tijdmachine. Het idee van een tijdmachine werd gepopulariseerd door H.G. Wells' roman De Tijdmachine uit 1895. Albert Einstein postuleerde binnen het kader van zijn relativiteitstheorie dat licht altijd met dezelfde snelheid beweegt in een vacuüm. Uit de constantheid van de lichtsnelheid volgt echter dat ruimte en tijd niet absoluut, maar relatief moeten zijn. Een direct gevolg hiervan is dat de tijd met verschillende snelheden verstrijkt, afhankelijk van hoe snel objecten bewegen. Enkele jaren geleden stelde Stephen Hawking dat hij experimenteel bewijs had dat tijdreizen onmogelijk is. In zijn laatste boek "Brief Answers to the Big Questions" stelde hij echter ook dat het begrip tijdreizen een zeer serieuze vraag en een behoorlijk grote uitspraak was, die stof tot nadenken zou moeten geven. Volgens Stephen Hawking is terugreizen in de tijd niet per se fysiek onmogelijk. Is tijdreizen mogelijk? Zullen we ooit een machine kunnen bouwen om zowel naar het verleden als naar de toekomst te reizen? De lichtsnelheid speelt een doorslaggevende rol bij tijdreizen. Albert Einstein postuleerde binnen het kader van zijn relativiteitstheorie dat de lichtsnelheid een universele constante is, d.w.z. dat licht zich in een vacuüm en onafhankelijk van de waarnemer altijd met dezelfde snelheid voortbeweegt. Stephen Hawking schrijft dat tijdreizen naar het verleden mogelijk zou kunnen zijn via wormgaten die twee verafgelegen plaatsen in het universum met elkaar verbinden. Wormgaten zijn een soort buizen in de ruimtetijd die het mogelijk maken om met de lichtsnelheid van A naar B te komen. Om zo'n tunnel te stabiliseren, zijn echter locaties met een negatieve ruimtelijke kromming nodig. De moderne theorie van de kwantummechanica sluit het bestaan van negatieve energiedichtheden niet uit: lege ruimte is niet leeg, volgens de kwantummechanica. En uiteindelijk zullen we natuurlijk altijd onze artistieke inspiratie, fantasie en verbeelding hebben om dit tijdloze onderwerp te interpreteren, vakkundig te demonstreren en erover te reflecteren.
De opening van de Time Travel Dimensions tentoonstelling zal plaatsvinden op Vrijdag 15 augustus 2025 om 15.00 uur in de De Kruisruimte - Generaal Bothastraat 7 E - 5642 NJ - Eindhoven.
Het 10dence Platform organiseert internationale tentoonstellingsprojecten die een heden-daagse visie presenteren over hoe kunstenaars een specifiek concept en onderwerp zoals Time Travel Dimensions, vanuit hun specifieke persoonlijke perspectief ervaren en daarop reflecteren. De tentoonstelling is te zien in de Kruisruimte in Eindhoven van 16 tot en met 30 augustus 2025.