Op 30 mei 1940 is op het Hollandsch Diep bij Willemstad het schip de Rhenus 127, met aan boord Belgische krijgsgevangenen op weg naar Duitsland, op een mijn gelopen. Er was een groot aantal slachtoffers.
Over deze Ramp heeft Heemkundekring De Willemstad een speciale tentoonstelling ingericht met als titel Onze Belgen.
De tentoonstelling begint met de nieuwe staatkundige ordening in 1815 en een onafhankelijk Belgi dat neutraliteit kreeg opgelegd, die tot twee keer toe -in 1914 en 1940- geschonden werd. De tentoonstelling zien hoe het land zich gedurende de Achttiendaagse Veldtocht tot aan de capitulatie op 28 mei 1940 dapper verdedigde.
Daar begint het verhaal van . De tentoonstelling vertelt en toont de gebeurtenissen van de ramp en de hulp aan de gewonden. U ziet onder andere de transformatie van het massagraf aan het Hollandsch Diep in een Belgische Erebegraafplaats, de onthulling van het monument in 1950 en de herdenkingen vanaf 1945. Namen slachtoffers tentoonstelling Ook zijn er beelden van nabestaanden, overlevenden en hulpverleners die hun leven lang de gevolgen van deze ramp met zich meegedragen hebben.
De tentoonstelling geeft de slachtoffers ook een gezicht. Dat zijn de 166 slachtoffers van de scheepsramp en de zes vermisten wier namen bekend zijn.
Het Mauritshuis, Hofstraat 1a te Willemstad is geopend van dinsdag tot en met zondag.
De toegang is gratis. Klik hier voor de openingstijden.