Kriskras door de Krimpenerwaard




Kriskras door de Krimpenerwaard

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 4 juni t/m 24 augustus is er in Streekmuseum Krimpenerwaard de tentoonstelling ‘Kris Kras door de Krimpenerwaard’ te zien.

Waar zouden we zijn zonder openbaar vervoer? Dat geldt zeker ook in de Krimpenerwaard, een gebied dat tot de jaren vijftig van de vorige eeuw vanuit Rotterdam alleen over water te bereiken was. Op verschillende plaatsen aan de Lek en de IJssel kon men met veerpontjes naar de overkant. Ook nu nog zijn er 5 veerverbindingen vanuit de Krimpenerwaard.
In de 19e eeuw werd het vervoer over water mogelijk door regelmatige bootdiensten over de IJssel en de Lek. Voor veel inwoners van de waard was dit een grote vooruitgang. Op marktdagen vervoerden de boeren hun koeien op de Lekboot naar de markt in Rotterdam. De Goudse boot bracht de boeren in alle vroegte over de IJssel naar de kaasmarkt. In de Krimpenerwaard heeft vanaf 1914 een trein gereden tussen Gouda en Schoonhoven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze lijn opgeheven. Vanaf de jaren ´50 kwam het streekvervoer per autobus op, tegelijkertijd verdwenen de rivier-bootdiensten.
De tentoonstelling ‘Kris Kras door de Krimpenerwaard’ laat van 4 juni t/m 24 augustus in Streekmuseum Krimpenerwaard zien hoe er vroeger per boot, trein en bus door de waard werd gereisd. De expositie sluit hiermee aan bij het erfgoedthema 2013 ‘Openbaar vervoer’ van de provincie Zuid Holland.

 Bezoek www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Kriskras door de Krimpenerwaard
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.