1

Open monumentendag 2013


-advertentiepositie-



Open monumentendag 2013

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gratis minirondleiding in de Regentenkamer.

Huizen en gebouwen zijn niet alleen bedoeld om in te wonen of te werken: het zijn ook symbolen van status, van macht en pracht. Rijkdom, maatschappelijk aanzien, politieke macht of hogere idealen als geleerdheid of godsvrucht werden uitgedrukt in steen. Kerktorens streefden naar de hemel, regenten woonden achter indrukwekkende gevels, het Utrechtse stadsbestuur drukte zijn autoriteit uit door het samenvoegen van drie grote panden. Die macht en pracht van de bouwkunst staat centraal op Open Monumentendag 2013.

U kunt een kijkje nemen in de 19de-eeuwse Regentenkamer van het Willem Arntzhuis. Sinds 2006 is deze kamer onderdeel van het dick bruna huis. Het is een museumzaal geworden waar het levensverhaal van Dick Bruna wordt getoond. Toch is in bouwstijl en ornamentiek nog goed de oorspronkelijke functie te herkennen. Op vaste tijden vertellen publieksmedewerkers geïnteresseerden over de geschiedenis van deze kamer tijdens de Open Monumentendag 2013.

Het thema Macht & Pracht van de Open Monumentendag is mede gekozen naar aanleiding van de viering in 2013 van 300 jaar Vrede van Utrecht – waarbij aan de onderhandelingstafel een einde gemaakt werd aan een reeks van oorlogen in Europa en overzee. Utrecht is dan ook de stad waar Open Monumentendag 2013 officieel wordt geopend, tijdens een bijeenkomst voor genodigden op 12 september. Een bezoek aan de Regentenkamer is goed te combineren met een bezoek aan de tentoonstelling In Vredesnaam. De Vrede van Utrecht 1713. Op vertoon van de Monumentenkrant krijgt u € 2 korting op de entreeprijs (museumkaart geldig).

 Bezoek www.utrechtsuitburo.nl

Open monumentendag 2013
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.