Zilverspreekuur UITagenda activiteiten

UITagenda Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Bekijk de activiteiten van Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Bent u er geweest? Kom terug naar DagjeWeg.NL om uw beoordeling achter te laten!

Ontdek de Bunkers van Rijksdorp Wassenaar »

31-07-21 Ontdek de Bunkers van Rijksdorp op zaterdag 31 juli. Ontdek Rijksdorp in al zijn schoonheid tijdens deze excursie. De gids van Staatsbosbeheer vertelt over de bijzondere geschiedenis van het bunkercomplex.#bunkers #rijksdorp

Ontdek Fort bij Rijnauwen Bunnik »

31-07-21 Ontdek Fort bij Rijnauwen

Vestingwandeling met gids: voor jong en oud! Nieuwpoort »

31-07-21 Als n van de gaafste vestingsteden van Nederland en vanwege het grote aantal monumenten is Nieuwpoort zeer de moeite waard voor een rondleiding door een gids. Ga zaterdag 31 juli mee met de vestingwandeling: leuk voor jong en oud!

Herman de Man maand Schoonhoven »

08-07-21 - 08-08-21
Schrijver Herman de Man (1898-1946) wordt omschreven als Een zoeker naar het hart van mensen die in het hart van Holland leven. Hij is bekend van de roman (en later TV-serie) Het Wassende Water, waarin hij een tijdsbeeld schetst van het leven in de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard en van de strijd tegen het water. Hij staat bekend om het uitvoerig beschrijven van de streek in zijn romans. In het boek Heilig Pietje de Booy noemt hij ook de bekende in Schoonhoven gemaakte Zeeuwse knopen.

Historie Zeeuwse knoop in vogelvlucht
De oorsprong van de Zeeuwse knoop knoop gaat terug naar eind zeventiende eeuw, de tijd van Michiel De Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als keelknoop. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was. Het model is gebaseerd op de later gemporteerde bloem het Zeeuwse knoopje (Astrantia of Sterrekruid), pas sinds 1915 in Nederland. Het model van de knoop komt waarschijnlijk van oorsprong van Joden die Spanje en Portugal zijn ontvlucht in 1492-1497 en naar Nederland zijn gekomen.  Het is daarna doorontwikkeld door Nederlandse smeden. De Filigreintechniek komt van oorsprong uit Syri en werd al toegepast door de Etrusken.

Activiteiten & Workshop Draad
Er zijn vijf fietstochten door de mooie polders van de Lopiker- en Krimpenerwaard die langs plekken uit zijn leven en werk leiden, waaronder Schoonhoven. Tussen 8 juli t/m 8 augustus kan je onderweg afstappen voor iets leuks om te doen of zien of te horen. In het Zilvermuseum kun je de Zeeuwse knopen bekijken in de collectie, ontdek hoe ze gemaakt worden in de smederij en ga zelf aan de slag met draad tijdens de instapworkshop Of koop een mooie knoop gemaakt door Cor Kuijf in onze (web)shop

Inloopworkshop Draadsieraad Zaterdag 17 juli & 14 augustus om 11.00 uur

Draadsieraad maken: Ga zelf aan de slag met draad en maak een mooie hanger of ring.

17 juli & 14 augustus| 11.00 uur| Vanaf 16 jaar| Kosten deelname: 22,50 per persoon exclusief entree. Voor aanmelden:reservering@zilvermuseum.nltel: 0182-385612


KIJKDOOS AAN DE SNEL Schalkwijk »

13-06-21 - 10-09-21 Voor wandelaars die van ons uitkijkpunt komen genieten, hebben we de remise van Lunet aan de Snel omgetoverd tot een kijkdoos. Via kijkgaten kun je een video zien over ons landschap en de NHW. @LunetaandeSnel #OdeHollandseWaterlinies

Ground Hope Schoonhoven »

02-06-21 - 09-01-22 Tot 10 januari 2022 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Breng een bezoek aan deze expositie met moderne zilverkunst en wandel door het mooie vestingstadje.

Ground Hope Schoonhoven »

18-02-21 - 09-01-22 Expositie Ground Hope van zilverkunstenaar Jan van Nouhuys
Moderne zilverkunst weerspiegelt hoop
Van 18 februari tot en met 9 januari 2022 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Jan neemt de bezoeker mee op weg naar een lichtpunt aan de horizon. Tegelijk met de tentoonstelling wordt het nieuwe boek Jan van Nouhuys - Zilverkunst - Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst gepresenteerd, over 40 jaar leven en werk van Jan van Nouhuys.
Ground Hope: Op weg naar een zonnige wereld
De pandemie, een economische recessie en andere onverwachte wendingen hebben impact op ons leven. Maar achter een crisis gaat volgens Jan van Nouhuys ook een opdracht schuil. Het is een tijd waarin nieuwe ideen en initiatieven ontstaan en andere verbindingen worden gezocht. Daarmee is er ook sprake van hoop. Als mensen in beweging komen met positieve ideen en initiatieven leidt dit tot verbinding en verandering. Er ontstaat licht in ons denken en handelen. De bezoeker beleeft in deze expositie de reis naar een zonniger wereld, vergezeld door inspirerende, grappige en bijzondere zilveren objecten als De zonnige Wereld, Kubieke Thee of Platte Knoop.
Zilver in Beweging en expositie masterclassdeelnemers
Jan van Nouhuys werkte ruim veertig jaar als zilversmid. In een tijd dat zilver uit de mode was geraakt als gebruiksvoorwerp, koos hij er bewust voor om juist grote kunstobjecten te maken en vond daar uiteindelijk een markt voor. Zijn visie op modern zilver doceerde Jan van Nouhuys ook aan de Vakschool in Schoonhoven. Jan richtte in 1991 de stichting Zilver in Beweging, op om het vak nieuw elan te geven, zilver als kunstvorm op de kaart te zetten en anderen te inspireren. Jan coachte zilversmeden in zijn internationale masterclasses om nieuwe concepten uit te werken en te realiseren. Deze masterclasses vormden een ontwikkelplaats voor aanstormende talenten en ervaren zilversmeden. dertien van hen exposeren naast Jan hun werk in het Zilvermuseum: Tamara van Kekerix, Guido Schram, Mark Alexander, Dyon Seelen, Niels de Vos, Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Kaj Bras, Sybren Van Wesemael, Patrick Davison, Megan Falconer, Loucinda Nims, Yonatan Avishaul en Leandra Frster.
Boek Jan van Nouhuys -Zilverkunst- Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst
De expositie valt samen met de presentatie van het tweetalige boek Jan van Nouhuys Zilverkunst - grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst. Journalist en kunstcriticus Marc Couwenbergh beschrijft hierin het leven en werk van Jan van Nouhuys. Het boek is een prachtige inleiding op een bezoek aan het museum en biedt diepgang voor de bezoeker die genspireerd raakt door de expositie. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Pictures Publishers Woudrichem en ook te koop bij het Zilvermuseum. De uitgave is in het Nederlands en Engels, Prijs 29,95.

Revitalisering van het ambacht
Het Nederlands Zilvermuseum wil met deze expositie de bezoeker een recente ontwikkeling laten zien in het zilversmeden en bijdragen aan de revitalisering van het ambacht. Jan van Nouhuys hoopt dat door de expositie en publicatie van het boek in de toekomst meer mensen genspireerd raken door zijn werk en visie, en dat zilver als kunstvorm zich (nog) steviger gaat wortelen in de samenleving.  
Foto 2  Platte Knoop, Fred Weegenaar

Entreeprijs en openingstijden
De expositie is te zien tot en met 14 november 2021,  met inachtneming van de huidige lockdown en geldende coronamaatregelen. Bezoekers kunnen online een ticket kopen en tijdslot reserveren via de website. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is 9,50, kinderen t/m 17 jaar zijn gratis. www.zilvermuseum.com

Dubbelop Schoonhoven »

11-12-20 - 28-11-21

Dubbelop opent schatkamer voor publiek
Edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius verkennen de grenzen van het onmogelijke


Van 19 november 2020 t/m 28 november 2021 exposeren edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Jan en Pauline laten daarbij werk zien dat nog nooit vertoond is. Experimenten, sieraden, exclusief werk uit priv-collecties en grote objecten. We openen eigenlijk onze schatkamer voor het publiek aldus Pauline. Daarbij geven ze een kijkje in hoe ze te werk gaan en ontdekt het publiek hoe zij hun vakmanschap tot een kunst hebben verheven.

Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is

Jan en Pauline staan samen bekend als Dubbelop. Jan heeft een achtergrond als optisch instrumentmaker en is later gaan smeden. Veel vakschoolstudenten hebben van hem als docent de kneepjes van het vak geleerd. Pauline komt van oorsprong uit een heel andere richting met haar studie commercile economie, maar ontdekte al vroeg haar interesse voor techniek en ontwikkelde zich verder als smid. Jan en Pauline versterken elkaar al 25 jaar in de totstandkoming van hun creaties. Jan bedenkt dingen heel precies en gaat het dan maken. Pauline werkt meer intutief. Ze brengen elkaar op ideen maar hebben ieder toch ook weer een heel eigen stijl. Hun werkmotto? Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is.

Ontdekkingslaboratorium
Hun Schoonhovense werkplaats is een soort ontdekkingslaboratorium en doet bij binnenkomst meer denken aan een fabriekshal dan aan een smederij. Beide beschikken over ongekende kennis van apparatuur, materiaal en chemische processen. Pauline beschrijft: Wij zijn eigenlijk meer magirs, we combineren, proberen, zoeken tegenstellingen op en verkennen de grenzen van het schijnbaar onmogelijke. Dat geeft unieke creaties.

Veertien themas uitgelicht
De expositie in het Zilvermuseum is
n van de grootste die Dubbelop ooit gehad heeft. Jan en Pauline laten het publiek op interactieve wijze kennis maken met veertien verschillende technieken en themas die zij toepassen in hun werk.

Dubbelop Schoonhoven »

19-11-20 - 28-11-21
Dubbelop opent schatkamer voor publiek
Edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius verkennen de grenzen van het onmogelijke
Van 19 november 2020 t/m28 november 2021 exposeren edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Jan en Pauline laten daarbij werk zien dat nog nooit vertoond is. Experimenten, sieraden, exclusief werk uit priv-collecties en grote objecten. We openen eigenlijk onze schatkamer voor het publiek aldus Pauline. Daarbij geven ze een kijkje in hoe ze te werk gaan en ontdekt het publiek hoe zij hun vakmanschap tot een kunst hebben verheven.

kinderworkshop lodereindoosje maken Schoonhoven »

04-08-21

Lodereindoosje
Voor rijke stinkerds?

Wat is een lodereindoosje?
Mensen konden zich vroeger niet altijd goed of vaak genoeg wassen. Daarom zochten ze een manier om vieze luchtjes te verdrijven. Ze maakten zelf geurig water, L'eau de Reine, dat betekent koninginnewater. In het zilveren doosje zat een nat sponsje en daarmee depte iemand zich nat en rook daarna heerlijk... 

Wat ga je doen?
Bij deze workshop ga je een eigen lodereindoosje maken. Je gaat aan de slag met buigen, knippen en versieringtechnieken. 


Data en planning
Deze workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar en wordt gegeven in de vakantie op woensdag om 13.30 uur en kost  7,50. Reserveer per mail, 
reservering@zilvermuseum.nl of telefonisch 0182-385612. Vergeet niet om ook tickets voor het museum te reserveren via de website. 

min 4 max 8 kinderen.

Kinderworkshop Ground Hope Schoonhoven »

11-08-21

Zilverkunst Ground Hope
Ontdek de kunstenaar in jezelf 
 
De Zilverkunst van zilversmid Jan van Nouhuys kun je bewonderen op de tweede etage, waar je ook een leuke speurtocht kan doen. Behalve dat je als smid alle technieken goed moet beheersen is het ook belangrijk om creatief te denken Vaak begint het met een idee, dat werk je uit in een tekening en dan ga je aan de slag. Maar soms ontstaat er ook iets moois als je met materialen gaat rommelen.  

Wat ga je doen? 
Bij deze workshop ga je als kunstenaar aan de slag Je krijgt materiaal en gereedschap waarmee je zelf iets kan maken, zo ontstaat je eigen zilverkunst. We begeleiden je bij de uitvoering.  

Data & Planning 
Deze workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar en wordt gegeven in de vakantie op woensdag om 13.30 uur en kost  7.50. Je krijgt wat drinken en wat lekkers.  Reserveer per mail, reservering@zilvermuseum.nl of telefonisch 0182-385612. Vergeet niet om ook tickets voor het museum te reserveren via de website.

Tip: Bezoek de tentoonstelling Ground Hope van Jan van Nouhuys.  

Open Monumenten Dag Theaterparade Maarssen »

12-08-21
We maken er weer een feestje van: Open Monumentendag en kunst en cultuur Met de hele dag muziek, theater en een hapje en een drankje.

Fort Maarsseveen is een culturele en kunstzinnige broed- en ontmoetingsplaats.

Een bijzondere plaats waar muziek, theater en kunst samenvloeien met goed gezelschap en lekker eten. Met speciale aandacht voor natuur en duurzaamheid. Soms bruisend van de activiteiten, soms lekker rustig.
Fort Maarsseveen is een bijzondere plek. Ontdek het.

Kinderworkshop Bellenblaas maken Schoonhoven »

18-08-21 Bellenblaasfiguur
In de knoop met draad
 
Wat doet een smid met draad?
Voor smeden is het belangrijk om met draad te leren werken. Het leuke is dat je snel iets moois maakt Neem een kijkje in de zilversmederij waar Cor Kuijff je kan laten zien wat je allemaal kan maken met draad. Hij is expert in het maken van Zeeuwse knopen, die gebruikten mensen vroeger bij klederdracht. Elke streek had een eigen kledingstijl en sieraden.  
Wat ga je doen?
Bij deze workshop maak je met draad een mooie bellenblaasvorm en daarna...blazen maar  
 
Data en planning
Deze workshop is voor kinderen vanaf 6 jaar en wordt gegeven in de vakantie op woensdag om 13.30 uur en kost 7,50. Je krijgt wat drinken en wat lekkers.  Reserveer per mail, reservering@zilvermuseum.nl of telefonisch 0182-385612. Vergeet niet om ook tickets voor het museum te reserveren via de website. Min 4 max 8 kinderen

kinderworkshop lodereindoosje maken Schoonhoven »

25-08-21

Lodereindoosje
Voor rijke stinkerds?

Wat is een lodereindoosje?
Mensen konden zich vroeger niet altijd goed of vaak genoeg wassen. Daarom zochten ze een manier om vieze luchtjes te verdrijven. Ze maakten zelf geurig water, L'eau de Reine, dat betekent koninginnewater. In het zilveren doosje zat een nat sponsje en daarmee depte iemand zich nat en rook daarna heerlijk... 

Wat ga je doen?
Bij deze workshop ga je een eigen lodereindoosje maken. Je gaat aan de slag met buigen, knippen en versieringtechnieken. 


Data en planning
Deze workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar en wordt gegeven in de vakantie op woensdag om 13.30 uur en kost  7,50. Reserveer per mail, 
reservering@zilvermuseum.nl of telefonisch 0182-385612. Vergeet niet om ook tickets voor het museum te reserveren via de website. 

min 4 max 8 kinderen.

Rondleiding Dubbelop Schoonhoven »

27-08-21

Op vrijdag 30 juli en vrijdag 27 augustus vinden er exclusieve rondleidingen door Jan Matthesius plaats in het Nederlands Zilvermuseum. Van 11.00 - 12.15 uur neemt Jan je mee met uitleg over de verschillende technieken die hij, samen met Pauline in hun werkplaats uitvoeren. Uitleg van hun werk op onze Zilvertafel over experimenten, sieraden en technieken. 

Reserveringen kunnen via reservering@zilvermuseum.nl of 0182-385612.


Zilverspreekuur Schoonhoven »

27-08-21

Zilverspreekuur - Taxatie Een taxateur geeft informatie over de plaats van herkomst en de ouderdom van uw juwelen en horloges en vertelt u tevens wat de waarde van uw stuk is. Het bezoeken van het spreekuur kan uitsluitend op afspraak. Van 11.00-13.00 uur. U kunt zich aanmelden via : reservering@zilvermuseum.nl Entreekaartje verplicht.

C-fort sessie aug Maarssen »

29-08-21 Live muziek op de zondagmiddag. Vrolijke muziek van de gelegenheids-formatie Folk op het fort. Gratis toegang, vrijwillige bijdrage welkom

Instaprondleiding Schoonhoven »

29-08-21
Zondag 25 juli 13.30 uur
Instaprondleiding
Loop mee met onze instaprondleiding. Hoor de bijzondere verhalen over onze collectie en krijg meer achtergrondinformatie over de tentoonstelling. Het voegt net iets extra toe aan uw bezoek aan ons museum. Museumkaarten geldig. Melden bij de balie. (De rondleiding is bedoeld voor individuele bezoekers, groepen kunnen een aanvraag doen bij het museum) Gratis met een geldig entreekaartje.