Zilverspreekuur UITagenda activiteiten

UITagenda Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Bekijk de activiteiten van Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Bent u er geweest? Kom terug naar DagjeWeg.NL om uw beoordeling achter te laten!

Schatzoeken in Nieuwpoort Nieuwpoort »

01-07-21 - 31-12-21 Doe een twee uur durende gratis wandelgame met het hele gezin. In Nieuwpoort ligt al eeuwen een schat begraven. Een rijke vrouw op de vlucht voor de Franse troepen verlaat in het rampjaar 1672 hals over kop Nieuwpoort. Zoek deze schat!

Ground Hope Schoonhoven »

02-06-21 - 09-01-22 Tot 10 januari 2022 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Breng een bezoek aan deze expositie met moderne zilverkunst en wandel door het mooie vestingstadje.

Ground Hope Schoonhoven »

02-06-21 - 09-01-22 Tot 10 januari 2022 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Breng een bezoek aan deze expositie met moderne zilverkunst en wandel door het mooie vestingstadje.

Ground Hope Schoonhoven »

02-06-21 - 09-01-22 Tot 10 januari 2022 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Breng een bezoek aan deze expositie met moderne zilverkunst en wandel door het mooie vestingstadje.

Ground Hope Schoonhoven »

18-02-21 - 09-01-22 Expositie Ground Hope van zilverkunstenaar Jan van Nouhuys
Moderne zilverkunst weerspiegelt hoop
Van 18 februari tot en met 9 januari 2022 exposeert zilverkunstenaar Jan van Nouhuys in Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven met de expositie Ground Hope. Jan neemt de bezoeker mee op weg naar een lichtpunt aan de horizon. Tegelijk met de tentoonstelling wordt het nieuwe boek Jan van Nouhuys - Zilverkunst - Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst gepresenteerd, over 40 jaar leven en werk van Jan van Nouhuys.
Ground Hope: Op weg naar een zonnige wereld
De pandemie, een economische recessie en andere onverwachte wendingen hebben impact op ons leven. Maar achter een crisis gaat volgens Jan van Nouhuys ook een opdracht schuil. Het is een tijd waarin nieuwe ideen en initiatieven ontstaan en andere verbindingen worden gezocht. Daarmee is er ook sprake van hoop. Als mensen in beweging komen met positieve ideen en initiatieven leidt dit tot verbinding en verandering. Er ontstaat licht in ons denken en handelen. De bezoeker beleeft in deze expositie de reis naar een zonniger wereld, vergezeld door inspirerende, grappige en bijzondere zilveren objecten als De zonnige Wereld, Kubieke Thee of Platte Knoop.
Zilver in Beweging en expositie masterclassdeelnemers
Jan van Nouhuys werkte ruim veertig jaar als zilversmid. In een tijd dat zilver uit de mode was geraakt als gebruiksvoorwerp, koos hij er bewust voor om juist grote kunstobjecten te maken en vond daar uiteindelijk een markt voor. Zijn visie op modern zilver doceerde Jan van Nouhuys ook aan de Vakschool in Schoonhoven. Jan richtte in 1991 de stichting Zilver in Beweging, op om het vak nieuw elan te geven, zilver als kunstvorm op de kaart te zetten en anderen te inspireren. Jan coachte zilversmeden in zijn internationale masterclasses om nieuwe concepten uit te werken en te realiseren. Deze masterclasses vormden een ontwikkelplaats voor aanstormende talenten en ervaren zilversmeden. dertien van hen exposeren naast Jan hun werk in het Zilvermuseum: Tamara van Kekerix, Guido Schram, Mark Alexander, Dyon Seelen, Niels de Vos, Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Kaj Bras, Sybren Van Wesemael, Patrick Davison, Megan Falconer, Loucinda Nims, Yonatan Avishaul en Leandra Frster.
Boek Jan van Nouhuys -Zilverkunst- Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst
De expositie valt samen met de presentatie van het tweetalige boek Jan van Nouhuys Zilverkunst - grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst. Journalist en kunstcriticus Marc Couwenbergh beschrijft hierin het leven en werk van Jan van Nouhuys. Het boek is een prachtige inleiding op een bezoek aan het museum en biedt diepgang voor de bezoeker die genspireerd raakt door de expositie. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Pictures Publishers Woudrichem en ook te koop bij het Zilvermuseum. De uitgave is in het Nederlands en Engels, Prijs 29,95.

Revitalisering van het ambacht
Het Nederlands Zilvermuseum wil met deze expositie de bezoeker een recente ontwikkeling laten zien in het zilversmeden en bijdragen aan de revitalisering van het ambacht. Jan van Nouhuys hoopt dat door de expositie en publicatie van het boek in de toekomst meer mensen genspireerd raken door zijn werk en visie, en dat zilver als kunstvorm zich (nog) steviger gaat wortelen in de samenleving.  
Foto 2  Platte Knoop, Fred Weegenaar

Entreeprijs en openingstijden
De expositie is te zien tot en met 14 november 2021,  met inachtneming van de huidige lockdown en geldende coronamaatregelen. Bezoekers kunnen online een ticket kopen en tijdslot reserveren via de website. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is 9,50, kinderen t/m 17 jaar zijn gratis. www.zilvermuseum.com

Dubbelop Schoonhoven »

11-12-20 - 28-11-21

Dubbelop opent schatkamer voor publiek
Edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius verkennen de grenzen van het onmogelijke


Van 19 november 2020 t/m 28 november 2021 exposeren edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Jan en Pauline laten daarbij werk zien dat nog nooit vertoond is. Experimenten, sieraden, exclusief werk uit priv-collecties en grote objecten. We openen eigenlijk onze schatkamer voor het publiek aldus Pauline. Daarbij geven ze een kijkje in hoe ze te werk gaan en ontdekt het publiek hoe zij hun vakmanschap tot een kunst hebben verheven.

Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is

Jan en Pauline staan samen bekend als Dubbelop. Jan heeft een achtergrond als optisch instrumentmaker en is later gaan smeden. Veel vakschoolstudenten hebben van hem als docent de kneepjes van het vak geleerd. Pauline komt van oorsprong uit een heel andere richting met haar studie commercile economie, maar ontdekte al vroeg haar interesse voor techniek en ontwikkelde zich verder als smid. Jan en Pauline versterken elkaar al 25 jaar in de totstandkoming van hun creaties. Jan bedenkt dingen heel precies en gaat het dan maken. Pauline werkt meer intutief. Ze brengen elkaar op ideen maar hebben ieder toch ook weer een heel eigen stijl. Hun werkmotto? Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is.

Ontdekkingslaboratorium
Hun Schoonhovense werkplaats is een soort ontdekkingslaboratorium en doet bij binnenkomst meer denken aan een fabriekshal dan aan een smederij. Beide beschikken over ongekende kennis van apparatuur, materiaal en chemische processen. Pauline beschrijft: Wij zijn eigenlijk meer magirs, we combineren, proberen, zoeken tegenstellingen op en verkennen de grenzen van het schijnbaar onmogelijke. Dat geeft unieke creaties.

Veertien themas uitgelicht
De expositie in het Zilvermuseum is
n van de grootste die Dubbelop ooit gehad heeft. Jan en Pauline laten het publiek op interactieve wijze kennis maken met veertien verschillende technieken en themas die zij toepassen in hun werk.

Dubbelop Schoonhoven »

19-11-20 - 28-11-21
Dubbelop opent schatkamer voor publiek
Edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius verkennen de grenzen van het onmogelijke
Van 19 november 2020 t/m28 november 2021 exposeren edelsmeden Pauline Barendse en Jan Matthesius in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Jan en Pauline laten daarbij werk zien dat nog nooit vertoond is. Experimenten, sieraden, exclusief werk uit priv-collecties en grote objecten. We openen eigenlijk onze schatkamer voor het publiek aldus Pauline. Daarbij geven ze een kijkje in hoe ze te werk gaan en ontdekt het publiek hoe zij hun vakmanschap tot een kunst hebben verheven.