Fotoroute Schot in de Roos

Fotoroute Schot in de Roos

Het Hembrugterrein in Zaandam ligt in het centrum van de Stelling van Amsterdam en stond ruim honderd jaar in het teken van de nationale munitie- en wapenfabriek Artillerie Inrichtingen. De fabriek, beter bekend als Hembrug, was een van de een van de grootste en modernste militaire complexen van Nederland. In het diepste geheim werden hier wapens en munitie gemaakt, getest en opgeslagen. Later zijn hier ook civiele producten geproduceerd, zoals draaibanken en zonnecollectoren.

De fototentoonstelling Schot in de Roos brengt de forten van de Stelling van Amsterdam en de monumentale panden op het Hembrugterrein samen in beeld. Na de sluiting van de fabriek in 2003, na en periode van verstilling en verval, is het Hembrugterrein nu volop in ontwikkeling. Fotografen Nicole Segers, Luuk Kramer en G Dubbelman tonen juist de leegte van de gebouwen en terreinen die na de Tweede Wereldoorlog hun functie verloren.

De route begint bij Lab 44. Volg vanaf daar de markering langs het Hembrug Museum naar het eindpunt van de route. Het Hembrug Museum is gevestigd in twee voormalige transformatorhuisjes. Het museum is openbaar toegankelijk en dagelijks gratis te bezichtigen.

Kinderspeurtocht: Ontdek het geheim van Holland
Wat maakt de Stelling van Amsterdam en het Hembrugterrein zo bijzonder? In de markeringen van de fotoroute staan letters. Weet jij de betekenis van het geheime woord?

Mail jouw oplossing naar info@stellingvanamsterdam.nl en maak kans op mooie prijzen

Fotoroute Schot in de Roos

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.