1

Een sleutel voor Slot Loevestein
Een sleutel voor Slot Loevestein

Een groots avontuur voor jong en oud, dat is een bezoek aan Loevestein. Een kasteel gebouwd door ridder Dirc, de staatsgevangenis waaruit Hugo de Groot ontsnapte, en onderdeel van de Hollandse Waterlinie (UNESCO werelderfgoed).

Een sleutel voor een slot, dat heeft iedereen wel. Maar een sleutel voor Slot Loevestein, dat is iets heel anders! Iedereen die ons museum bezoekt, krijgt een persoonlijke sleutel waarmee zelfstandig het kasteel en de vesting verkend kunnen worden, en waar op talloze plekken presentaties kunnen worden bezocht en spellen kunnen worden gespeeld. In iedere ruimte van het kasteel zijn bovendien zaalfolders beschikbaar.

Loevestein is ook een archeologische site. Met de persoonlijke sleutel kan de expositie Opgegraven worden bezocht. Hier zijn sporen te vinden van de vroegere bewoners. Zij vertellen verhalen over het leven in de voorbije eeuwen. Alle presentaties en verhalen zijn zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.

1001 bommen & granaten
Slot Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten.

Speciaal voor kinderen wordt het verhaal Hugo4Kids verteld, waarbij kinderen zelf in de boekenkist mogen zitten. Ze kunnen zich ook verkleden tot ridder of jonkvrouw in de kelder van het kasteel.

Een sleutel voor Slot Loevestein
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.