1

Smokkelroute rivier de Vlist en Koeneschans




Smokkelroute rivier de Vlist en Koeneschans


Ga een luchtje scheppen en wandel of fiets langs rivier de Vlist in de Oude Hollandse Waterlinie.

Stap af bij het verdedigingswerk de Koeneschans, een voormalig schanseiland in het veenriviertje de Vlist, dat loopt van Schoonhoven naar Haastrecht op de grens van Krimpenerwaard en Lopikerwaard. De Koeneschans ligt als verdedigingswerk in de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie. Zichtbare elementen in de omgeving van de schans, die aan de linie herinneren zijn het trac van de Franse Kade en de dijken langs de Vlist. De route loopt door Holland en Utrecht, ooit grensgebied en strijdtoneel, nu vredig en rustig met vergezichten en boerenbedoeninkjes.

Je kunt het verdedigingswerk via de Virtual Reality-tour door de ECCE kijker op locatie beleven. Illustraties tonen hoe de verdedigingslinie er rond 1672 uit gezien kan hebben. Zo wordt de onzichtbare historie, zichtbaar gemaakt voor een breed publiek en wordt de rijke (landschaps)geschiedenis van de Vlist weer tot leven gebracht. Het heden en verleden komen samen in 360. Een bijzonder doorkijkje naar het verleden, voor iedereen toegankelijk.
Adres: Fransekade 8, 2855 AT, Vlist

Smokkelroute Koeneschans
De Lopikerwaard lag precies op de grens tussen Utrecht en Holland. Utrecht rekende vroeger nauwelijks belasting op goederen, die hierdoor een stuk goedkoper waren dan in Holland. Een lucratieve handel, de reden dat dit een berucht smokkelgebied was. Waar ooit strijd woedde, wandel je nu door een vredig landschap met schitterende boerderijen.Tegenwoordig maakt het niet meer zo uit waar je de boodschappen haalt. Al is het op deze route wel zo leuk om kaas, groente en fruit bij de boer te kopen.

Deze wandelroute is met een QR-code op de website te downloaden.
Startpunt: Top Haastrecht, Concordiaplein 2
Lengte: 16,8 km
Duur: ca. 4 uur
Onverhard: 30 %

 Bezoek www.struinenenvorsen.nl

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.