Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 ">
Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 ">

Rondleiding in en om het fort




Rondleiding in en om het fort

Zaterdag 17 juni vertellen de gidsen Hans en Theo hun smeuge anekdotes en bijzondere weetjes over het Fort bij Krommeniedijk. Het fort in de prachtige natuur tussen Uitgeest, Krommeniedijk en het Alkmaardermeer.

Vanaf het fort heb je uitzicht op de weilanden rondom de plassen Weijenbus en Vroonmeer. Dit is het broed- en leefgebied van veel weidevogels. Bij het uitkijkpunt van het fort staat sinds kort een overzicht met de weidevogels die je in het gebied kunt aantreffen. Fort bij Krommeniedijk is n van 46 forten van de Stelling van Amsterdam. Gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed.
Ontdek meer over de geschiedenis van dit fort, hoe de soldaten sliepen en hoe het kiekeboe kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd. De Krommeniese gidsen laten je alles zien.

Fort van de Stelling van Amsterdam
Het is een prachtige mogelijkheid om een fort van de Stelling van Amsterdam van binnen te bekijken! Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam?

Wil je graag meer weten wat er zich in de verschillende periodes in en rond het fort bij Krommeniedijk heeft afgespeeld en bijvoorbeeld weten wat "een kazemat is?  Kom dan zaterdag 17 juni langs. Fort KIJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en opengesteld voor publiek.
Je kan voor of na de rondleiding ook nog een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur.

Maar geniet ook van een drankje en een hapje in de Theeschenkerij.

Kortom, Fort Kijk is een bezoek meer dan waard en zoals een bezoeker recent zei: leuk en interessant.

De rondleiding is minder geschikt voor jonge kinderen. De rondleiding is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel.

Rondleiding: zaterdag 17 juni van 13.30 tot 14.45 uur
Waar: Fort Kijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl

Eten & Drinken
De Theeschenkerij bij het fort wordt gerund door de bewoners van het fort. Een gedeelte van het fort is namelijk een woon-trainingscentrum van De Heeren van Zorg voor jongvolwassenen met autisme. De jongeren heten je van harte welkom in de comfortabele theeschenkerij.

 Bezoek www.landschapnoordholland.nl

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.