1

Achter slot en grendel op Slot Loevestein




Achter slot en grendel op Slot Loevestein

Deze zomervakantie staat het vakantieverhaal achter slot en grendel centraal op Slot Loevestein. Welke kostbaarheden stop jij in een kluis? En wat is wel kostbaar, maar niet in geld uit te drukken? Je ouders, je kinderen, je geliefde? En wat dacht je van vrijheid? Vrijheid om te denken wat je wilt of om te houden van wie je wilt? Wat als je achter slot en grendel verdwijnt, omdat je je mening hebt uitgesproken? Is er dan ontsnapping mogelijk? Bezoek Loevestein in de zomervakantie van 8 juli t/m 3 september en ontdek alles over dit boeiende verhaal.

BOMVOL ACTIVITEITEN
Deze vakantie zit ook bomvol extra activiteiten. Ga op ontdekking en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en speel het virtual reality game de schatten van Gelderland. Doe mee met de creatieve woensdagen, speel oudhollandse spellen, luister ademloos naar een verhaal van de gidsen en dwaal door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. In de weekenden zijn er allerlei extra activiteiten zoals boogschieten, soldatenschool, muziek onder de boom en de meyden van Loevestein.

TENTOONSTELLING MONDDOOD
Dit jaar staat de tijdelijke tentoonstelling Monddood: Politiek gevangen centraal op Loevestein. De indrukwekkende tentoonstelling grijpt aan en is bijzonder relevant en urgent. Het monddood maken van politieke tegenstanders door ze gevangen te zetten, is een verhaal met een lange, wereldwijde geschiedenis. Rijksmuseum Slot Loevestein en Amnesty International vertellen dat verhaal in deze tentoonstelling. In de voormalige staatsgevangenis Loevestein zijn cellen nagebouwd. Aan de buitenkant lees je de officile aanklacht tegen o.a. de Loevesteinse factie, Aleksej Navalny en Filep Karma. Door de elastische tralies stap je de cel binnen en kom je erachter welk verhaal de veroordeelden zelf vertellen. Daarnaast is het kunstwerk, de empty chair, van Maarten Baas te bezichtigen. Een vijf meter hoge stoel, ontworpen voor nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivisit Liu Xiaobo, die symbool staat voor de onderdrukking van schrijvers, journalisten, kunstenaars en activisten in strijd voor mensenrechten. Op de protestzolder lees en hoor je meer over actievoeren, de zin daarvan en de hoop en kracht die het de politieke gevangen geeft. Ook kun je zelf in actie komen met het oneerlijke tafelvoetbalspel.

SFEERVOLLE FILMAVONDEN EN BUITENCONCERT
Er zijn nog twee bijzondere extra activiteiten deze zomer. Op 14 juli spelen de vijf rietblazers van Calefax het eerste deltaconcert tijdens zonsondergang op het toernooiveld van het slot.

Op 25, 26 en 27 augustus staan er i.s.m. Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) drie zomerse filmavonden gepland in een bijzondere en intieme setting. Film kijken onder de sterrenhemel, met het prachtig aangelichte kasteel als decor. Mooier wordt het niet.

PRAKTISCHE INFORMATIE
In de zomervakantie is Loevestein van 8 juli t/m 3 september elke dag open van 10:00 17:00 uur. Een kaartje koop je online of aan de kassa, de museumkaart en vestingpas zijn geldig. Voor alle informatie en activiteiten check je voor je bezoek de website: Zomervakantie - Loevestein (slotloevestein.nl)



 Bezoek www.slotloevestein.nl

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.
Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.