Met de kids naar World of Ajax

Unieke tour in de Amsterdam ArenA

Breng met het hele gezin een bezoekje aan de Amsterdam Arena. Reportage door

10 september 2009 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Amsterdam, Noord-Holland Er komt geluid uit de persconferentiezaal van de Amsterdam ArenA. Vreemd, want Ajax hoeft niet te voetballen. De deur die op een kier staat, nodigt uit om even een kijkje te nemen. Achter de microfoon zitten drie apetrotse kinderen. Vandaag krijgen ze van een gids van World of Ajax Tours een rondleiding door het grootste stadion van Nederland.

"Jij zit op de plek van de persvoorlichter", wijst de enthousiaste gids Lesley naar de jongen in het midden. Zijn rechterbuurman is er slechter aan toe. Lesley: "De coach van de ploeg die uit speelt, zetten we het dichtst bij de deur. Dan gooien we hem – als het nodig is - er snel uit". Verlegen blijft hij op zijn stoel zitten.

Eenenvijftigduizendzeshonderachtentwintig

Na de korte 'persconferentie' vervolgt de tour zich naar de tweede ring van het grootste stadion van Nederland. De kaartjes voor deze ring zijn stukken voordeliger dan tickets voor de eerste ring, omdat toeschouwers hier verder van het veld zitten. "Hoeveel supporters kunnen er in dit stadion?", vraagt Lesley. De voornamelijk buitenlandse toeristen kijken verwonderd om zich heen. "1.000", zegt een piepjonge Ajaxfan in felblauw uittenue. "Bijna", zegt de jonge gids. "30.000?", doet een Israëlische toerist een gokje. Hij zit in de buurt. De Amsterdam ArenA heeft namelijk 51.628 stoeltjes/zitplaatsen.

Vanaf de grasmat ervaren bezoekers hoe indrukwekkend het voor Maarten Stekelenburg en Luis Suarez moet zijn als het stadion totaal uitverkocht is. Met open monden speuren ze het veld, het dak en de tribunes af. Deze kolossale godentempel zullen ze niet snel vergeten. En er is werkelijk niemand die het waagt om het heilige gras van ArenA te betreden. De grasmat ligt er namelijk net in, omdat het concertseizoen voorbij is. Iedere bezoeker wordt dan ook samen met deze wonderlijke mat op de foto gezet. Na afloop van de rondleiding kan men de foto kopen bij de fotograaf.

Big Brother

Lesley is inmiddels al weer verder gelopen. De gids kent de ArenA op haar duimpje en brengt toeristen naar plekjes waar ze normaal nooit komen. Via de skyboxen bereikt de groep de controle kamer. Van hieruit wordt alles en iedereen in de gaten gehouden door meer dan honderd camera's. "Big Brother is watching you", lacht Lesley. "Hier zien ze zelfs wat je naar je vriendinnetje sms't."

Een World of Ajax Tour laat bezoekers zien wat een machtige onderneming de Amsterdam ArenA is. Het is niet alleen de thuishaven van Ajax, maar ook het decor voor concerten, feesten en huwelijksnachten. Dankzij de leuke weetjes van de enthousiaste gids wordt het bezoek aan dit Amsterdamse icoon een uniek dagje weg.

Bezoekers krijgen na afloop van de World of Ajax Tour gratis toegang tot het Ajax Museum. Hier worden de gloriejaren van de Amsterdamse voetbalclub opnieuw beleefd.
Foto 1. Drie apetrotse voetbalfans in de persconferentiezaal. Foto's, Johannes Baas
Foto 2. De roltrap naar boven betekent het begin van het ArenA-avontuur.
Foto 3. 'Hoeveel supporters kunnen er in de Amsterdam ArenA?'
Foto 4. Niemand durft het heilige gras van de ArenA te betreden.
Foto 5. De cup met de grote oren uit 1995 bewonderen? Het bezoek aan het Ajax museum zit bij de World of Ajax Tour inbegrepen.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 20:11:33 · Gepubliceerd: 2009-08-04 17:53:12 - 1781