1

Binnengluren bij Bossche basiliek

Restauratie Sint-Jan na twaalf jaar eindelijk klaar

Sint-Janskathedraal Reportage door
Foto 1. ''s-Hertogenbosch'. Foto: Bert Kaufmann. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

archief oud artikel 14 april 2011 Geschiedenis Den Bosch, Noord-Brabant Midden in het bruisende centrum van Den Bosch, houdt de Sint-Janskathedraal de Brabantse bezoekers goed in de gaten. Jarenlang stond het gebouw in de steigers, nu heeft het monument haar schoonheid weer terug. De redactie van DagjeWeg.NL kon het niet laten even naar binnen te gluren.

Ruim twaalf jaar lang stond de Bossche kathedraal in de steigers. De restauratie van de kathedraal begon in 1998, toen er stenen dreigden los te laten door ernstige vormen van verwering. Sindsdien was de Sint-Jan verstopt achter een grote lading steigers. De restauratie heeft in totaal 47 miljoen euro gekost, maar het resultaat mag er zijn. Blinkend wit warmer glanst ons tegemoet. Tijd voor een kleine ontdekkingstocht.


Twaalfhonderd bezoekers kwamen in het openingsweekend naar de viering van de voltooiing van de restauratie", vertelt Kim van Kasteren van de Sint-Jan. Het meest bijzondere moment van het weekend was de onthulling van een nieuwe luchtboogbeeld, een engel met een mobieltje. De mobiele telefoon heeft maar één knop. "Voor een directe verbinding met God", aldus kunstenaar Ton Mooy die 25 nieuwe engelenbeelden voor de kerk maakte. Dit beeld zorgt voor veel zoekende gezichten. Waar is die bellende engel nou? Een medewerkster van Kringvrienden 's Hertogenbosch biedt een helpende hand. "Daar is 'ie!", en ze wijst naar boven. Als je het niet zou weten, zou je er zo voorbij lopen. Maar dit grapje van de kunstenaar zorgt er wel voor dat voorbijgangers net even wat langer blijven staan. "Dus daar staat 'ie", vraagt een voorbij lopende Bosschenaar. "Ik zag hem voor het eerst tijdens de carnavalsmis. Toen werd het beeld naar binnengedragen door een paar bouwvakkers. En nu staat de engel dus bovenop de Sint-Jan. Mooi hoor", zucht de man, en hij loopt verder.

Toren beklimmen

De toren van de kathedraal is een beetje een buitenbeentje door de rode steenkleur. Dat komt omdat deze toren in 1832 afbrandde en weer helemaal opnieuw moest worden opgebouwd. Het is ook mogelijk om de toren van de kathedraal te beklimmen. De redactie van DagjeWeg.NL ging deze uitdaging afgelopen zomer aan. Een kleine anekdote:

'Het verhaal van de gids is leuk, maar de meeste mensen komen maar voor één ding: het uitzicht! Bij de laatste trap haakt een meisje met hoogtevrees toch af. "Ik heb er echt teveel last van", vertelt ze. Bovengekomen gaat het luik met de trap op slot en worden drie luiken naar buiten één voor één geopend. De zon schittert naar binnen. Even knipperen met de ogen en daarna valt de mond van verbazing open. "Kijk, daar zie je het begin van Tilburg", wijst de gids. "En daar zie je de masten van de brug bij Zaltbommel!". Eén vrouw heeft oog voor heel andere dingen. "Een jacuzzi!". Heel hoog zijn we niet. De mensen beneden zijn nog geen mieren en alles is nog tot in detail te bekijken. De toren is nog dertig meter langer, maar daar kan de gewone mens niet komen. "Voor bijzondere gelegenheden kruipt iemand van de gemeente het trappetje op om een vlag te plaatsen", vertelt de gids.

De beklimming van vandaag is een echte gelukstreffer. Door het heldere weer is het uitzicht eindeloos en kunnen we wel uren turen. Maar het gejoel van kinderen op schoolreisje klinkt al door de toren. We moeten opschieten, meer mensen willen het wonder dat Den Bosch heet bewonderen.'

Cafeetjes

Ga na een bezoekje aan de kathedraal niet meteen naar huis. Rondom het monument zijn allerlei gezellige cafeetjes en restaurantjes. Onder het genot van een hapje en een drankje is het dan heerlijk nagenieten van de Bossche kathedraal.

Foto 2. 'De basiliek in 's-Hertogenbosch'. Foto: Bert Kaufmann. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Laatst gewijzigd: 2021-03-01 18:03:20 · Gepubliceerd: 14 april 2011 - 9965