Groene barbecue in het park

Waar is barbecueën verboden?

Pinksteren Redactioneel door

archief oud artikel 28 juni 2011 Natuur Amsterdam, Noord-Holland Hoe sluit je een heerlijke zomerdag in het park nou beter af dan met een lekkere barbecue met vrienden en familie? Rijg wat mals vlees aan een spies, ontkurk een fles rosé en blijf in het park totdat de zon op komt. Maar hoe zit het met barbecueën: waar mag het wel en waar is het verboden? DagjeWeg.NL nam de proef op de som in Utrecht en Amsterdam.

Amsterdam

Westerpark

Het Westerpark is naast het Vondelpark toch wel het bekendste park van Amsterdam. Het park is bekend door de grote artiesten die daar op het podium staan, maar het is vooral een heerlijke plek om te zijn op een warme zomerdag. Er is veel gras en er is een speelvijver, waar kinderen lekker in kunnen poedelen. Voor een hapje en een drankje kun je naar de naastgelegen Westergasfabriek, maar het is natuurlijk leuker om met wat vlees, een barbecue en wat vrienden er een goed feest van te maken. Open vuur is verboden in het Westerpark, barbecueën is nog wel toegestaan.

Vondelpark

Ook het Vondelpark is bij een paar zonnestralen al bomvol. Jaarlijks komen er gemiddeld tien miljoen mensen naar het park. Het Vondelpark is ontworpen in de Engelse landschapsstijl. De bedoeling hiervan dat het voor de bezoeker net lijkt alsof hij door de vrije natuur loopt. In het park staan veel bomen voor wat verkoeling en bescherming tegen de zon. Bij de grote vijver en fontein liggen de zonaanbidders. Neem een koelbox met lekkere sandwiches mee naar het Vondelpark, want barbecueën is hier wel verboden. Het Vondelpark zit door het barbecueën namelijk onder de schroeiplekken. Ook in het Beatrixpark, het Sarphatipark en het Amstelpark wordt barbecueën verboden.

Utrecht

Griftpark

Het Utrechtse Griftpark is vooral populair bij studenten. De grasvelden bij de vijver zijn ideaal voor een middag in de zon. De uitzichtsheuvel biedt een prachtig blik op het park en de omliggende stad. Maar ook voor sportievelingen is er genoeg te doen, zoals een balletje trappen in de voetbalkooi of je kunsten vertonen op de skatebaan. Kinderen knuffelen met pluizige konijntjes op de stadsboerderij. In het Griftpark is een kleine barbecue toegestaan, als je het gras maar niet beschadigt. Zorg dus voor een barbecue op poten en neem 's avonds je rotzooi weer mee naar huis.

Julianapark

Het Julianapark was eerst de tuin van de bekende Utrechtse familie Kol. In 1903 werd het terrein veranderd in een park. Het park stond daarna al snel bekend als 'de tuin van Kol'. In 1928 verkopen de erfgenamen van de familie Kol het park aan de gemeente Utrecht, onder voorwaarde dat het gebied in ieder geval voor honderd jaar een park blijft. Verkoeling vind je bij de kleine vijver en voor kinderen is er een groot speelterrein en een dierenweide. Ook in dit park mag je gezellig een avondje barbecueën, net als in alle andere parken in Utrecht. Maar maak het niet te laat, want het park sluit om 22:00 uur. Ook moet je je hond thuislaten.

Stokje knakworst voor kinderen

Ook kinderen houden van een lekkere barbecue. Zelf marshmallows roosteren is favoriet. Een grote biefstuk is voor kinderen meestal net iets te groot. Maak daarom een een stokje knakworst voor de kleine kindermaagjes. 



Wat heb je nodig voor vier personen?

1/2 zak krieltjes
1 blikje knakworstjes
16 cherry tomaten
8 satéstokjes

Hoe maak je het?

Kook de krieltjes in water met zout in twintig minuten gaar. Giet ze af en laat de aardappeltjes iets afkoelen. Laat de knakworstjes uitlekken. Rijg aan elk satéstokje om en om twee krieltjes, twee knakworstjes en twee cherry tomaten. Gril de stokjes ongeveer vier minuten op de barbecue. Keer ze tussentijds om. Eet smakelijk!

In veel parken is een open vuur verboden. Maar dat is iets anders dan barbecueën. Met open vuur wordt bijvoorbeeld een vuurkorf bedoeld. Als je wilt barbecueën, gebruik dan een barbecue die aan alle eisen voldoet. En zorg dat je altijd een emmer water bij de hand hebt, of een tuinslang. Kijk ook op de website Barbecueveilig.nl voor nog meer veiligheidsregels tijdens het barbecueën.
Ligt picknicken meer in je straatje? Lees: Boterham met buitenlucht.

Laatst gewijzigd: 2020-07-06 09:48:46 · Gepubliceerd: 2011-06-23 14:58:11 - 4553