1

Nostalgisch samen zingen

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement Redactioneel door

archief oud artikel 5 maart 2007 Utrecht, Utrecht 'Altijd is Kortjakje ziek', wie is niet opgegroeid met dit lied? Deze en vele andere bekende melodieën klinken tot 31 maart 2007 uit de oude instrumenten van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement. Het blijft niet bij luisteren want de bezoekers worden uitgenodigd om zelf mee te zingen tijdens de Amazing Meezing Weken in het Utrechtse museum.

Van carillonklokken tot straatorgel

Het museum wil de nostalgie van muziek naar boven brengen. Van Speelklok tot Pierement heeft carillonklokken, speeldozen, pianola's, de zingende nachtegaal, buikorgels, tingeltangels straat-, kermis- en dansorgels in huis. Al deze instrumenten begeleiden de zangers. Het museum noemt enkele voorbeelden: "De Jaquemartsklok (1480) laat 'Kortjakje' horen, het grootste dansorgel speelt: 'Que sera, sera' en 'Aan de Amsterdamse Grachten' klinkt op het straatorgel De Drie Pruiken van de beroemde orgelbouwer Perlee, een orgel dat nu voor het eerst in het museum te zien en te horen is."

Samen zingen

Met de Amazing Meezing Weken grijpt museum Van Speelklok tot Pierement terug naar de collectieve muziekbeleving van vroegere tijden. Toen genoot men vooral gezamenlijk van muziek, in tegenstelling tot de meer individuele wijze van tegenwoordig. Elke woensdagmiddag, zaterdag en zondag kunnen bezoekers meezingen met bekende liederen. Liedbundels worden uitgereikt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 maart 2007 - 1902